Doskonałe na deser, błyskawiczne w przyrządzeniu. Taka mała odmiana po tradycyjnym serniku. Pyszne, malutkie puchate serniczki. Pierwszy raz do przygotowania masy serowej użyłam ricotty. I wiem, że nie ostatni. Kolejny sernik jaki upiekę, będzie właśnie na bazie tego sera. A dziś namawiam do wypróbowania tego przepisu, bo serniczki wyszły przepyszne! Polecam bardzo!!
Przepis własny.
Składniki na 15 serniczków:
Spód ciasteczkowy:
- 100g pokruszonych herbatników kakaowych
- 30g roztopionego masła
Ciasteczka połączyć z masłem tak, by powstał mokry piasek. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej wsypać pełną łyżeczkę ciastek, lekko docisnąć.
Masa serowa:
- 400 g serka śmietankowego (użyłam Deliko)
- 200g ricotty
- 3/4 szklanki cukru
- 20g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 30g budyniu waniliowego
Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć masę serową do przygotowanych papilotek.
Piec w temperaturze 160°C prze 40 minut. Przestudzić chwilę w piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kratce. Udekorować rozpuszczoną czekoladą. Serniczki smakują równie dobrze ciepłe, jak i wystudzone do końca i schłodzone.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Ale wstyd…!!! Nie zauważyłam że odp juz tu jest 🙁
Wstydze się ale jednak zapytam ^^… W końcu doświadczenie kulinarne należy zdobywać od najlepszych… 🙂
Ten budyń to dodajemy w proszku czy przygotowany z mlekiem…
Chce w tym roku spróbować upiec te mini cuda, juz strasznie sie boje…
Istne cudeńka ……można dzięki nim zrobić niezłą aranżacje na święta. Ozdobić stół świąteczny i jeżeli prawdą jest że jemy oczami to ja już zjadłem wszystkie 🙂
Witam 🙂 czy budyń to ma być proszek? Pytam, bo w wielu innych przepisach pojawia się taka informacja, więc chciałam się upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Tak, chodzi o proszek budyniowy.
Pozdrawiam:)
no to znalazłam super pomysł na Wielkanoc!:-))
Do jakiej wysokości należy wlewać ciasto do foremek, żeby serniczki nie wypłynęły?:-)
pozdrawiam!
Ja napełniałam prawie do pełna, tak gdzieś do 3/4 wysokości. Troszeczkę się podniosą i lekko później opadną (albo i nie:) )
Pozdrawiam serdecznie:)
dzięki!
Witam,
czy można masę serową wykorzystać do upieczenia sernika? np w kształcie tarty
Oczywiście, że tak, wyjdzie przepyszny sernik:)
Pozdrawiam!
Pycha, jadłam właśnie te! Inne wypieki Asi też są pyszne i do tego zawsze śliczne. Gratuluję wypieków i pomysłu na bloga. Pozdrawiam. IK
Dziękuję Ci za miłe słowa i za odwiedziny! Zapraszam częściej:)
Pozdrawiam serdecznie:)!
Jakie urocze maleństwa! 🙂
🙂 Asiu zapraszam Cię na mojego bloga po wyróżnienie 😀 Pozdrawiam 🙂
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/wyroznienie-dla-mojego-bloga.html
Dziękuję dziewczyny za wszystkie ciepłe słowa!!
Pozdrawiam serdecznie!
słodziaki!
Mniam, za mną ostatnimi czasy chodzi sernik z ricotty, ale takie małe serowe cudeńska są jeszcze wspanialsze niż sam sernik… prezentują się naprawdę ślicznie. 🙂
śliczne są. i bardzo poręczne w sięganiu po kolejny i kolejny… 🙂
o tak, aż za bardzo:)
wyglądają absolutnie przepysznie! super pomysł 🙂
Przeslicznie wygladaja! A zdjecia takie jakby swiateczne juz… Az mi sie wlaczyla w glowie jakas koleda 🙂
Bo święta tuż za rogiem:)
Mniam 😉
podobają mi się te czekoladowe maziaje na wierzchu 🙂
Robiła je moja córcia:)
Twoje zdjęcia są tak bajeczne… patrząc na Twoje wypieki, jestem gdzieś indziej. W innym świecie. Tym słodszym, piękniejszym. Dziękuję :*
Śliczne! A ricotta to mój ulubiony serek do wszystkie, tarty z nim tez rewelacyjne 🙂
wyglądają świetnie 🙂 Super pomysł 🙂
Urocze, a sam przepis niezwykle ciekawy, na pewno trzeba wypróbować! 🙂
Wyglądają rewelacyjnie i zapewne też tak smakują:)
śliczne maleństwa :), mogę sobie przywłaszczyć serniczka do herbaty? 🙂 pozdrawiam serdecznie!
śliczne:)))) porywam jeden