Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Kiedy piekę chałkę to tak, jakbym cofała się w czasie. Bo chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, rodzinnym domem, ciepłem… Gruba kromka posmarowana masełkiem i najlepiej posypana cukrem a do tego kubek ciepłego mleka lub kakao. To moje wspomnienia… Teraz piekę chałkę sama i staram się, by takie ciepłe wspomnienia miało moje dziecko… Polecam Wam bardzo tę chałkę, bo jest prosta do wykonania i bardzo, bardzo smaczna! Mięciutka, puchata i maślana…

Przepis własny.

Chałka z kruszonką

Składniki na jedną sporą chałkę:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml mleka (ewentualnie dodatkowe 50ml mleka w zależności od mąki i wielkości jajka)
  • 50g drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • szczypta soli
  • 500g mąki
  • 1 duże jajko
  • 60g masła

Dodatkowo do posmarowania:

  • 1 jako + łyżeczka mleka

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek a następnie zapleść warkocz. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chałka z kruszonkąChałka z kruszonką

Smacznego!

P.S. Słoiczek z dżemem truskawkowym to podarunek od Kasi. Kasiu, dziękuję Ci bardzo, był pyszny!!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
8 lat temu

Wlasnie upieklam iii ….. juz nie ma, ale to znaczy ze naprawde smakowala. Rewelacja 🙂

Ola
Ola
9 lat temu

właśnie włożyłam do piekarnika 🙂 mam nadzieję, że wyjdzie
dzięki za przepis 🙂

Ola
Ola
9 lat temu
Reply to  Asiek

wyszłą super. przepis podałąm dalej znajomym, linkując do Twojej świetnej strony 🙂
dziękuję

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Właśnie wyrasta 😀 coś mnie urzekło w tym wypieku, albo to jak piszesz o tej chałce na wstępie 🙂

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu
Reply to  Kasia M.

Bardzo dobra chałeczka 🙂 Na następny raz zredukuje ilość cukru by można zjeść ją z dżemem, bo ta jest idealna do masełka a nawet sama jest pychota 🙂

xOx
xOx
10 lat temu

Może to z innej beczki, ale nie znoszę stron, na których nie mogę otworzyć nowej zakładki komendą “otwórz link w nowej karcie” prawym przyciskiem myszki, bo wyskakuje mi komunikat o zakazie kopiowania. Wrrr, to tak denerwujące że od razu uciekam z takiej strony. Szkoda, bo przepisy b. fajne.

ewa
ewa
10 lat temu

Super ta chałka , dziękuje za przepis

Edyta
Edyta
11 lat temu

Piekłam tą chałkę i wyszła naprawdę PYSZNA !!!
Po raz kolejny nie zawiodłam się na Twoim przepisie 😉 Od dziś to bedzie to mój stały przepis, bo nie ukrywam, że moje pierwsze starcie z chałką z jakiegoś tandetnego przepisu skończyło się totalną porażką! ;P
I zamiast jednego dużego jajka dałam 2 małe….a więc smakiem, puszystością i wyglądem byłam zachwycona ! ;))

slodkiefantazje
slodkiefantazje
12 lat temu

Cudowna taka chałeczka… już mi sie marzy na jutrzejsze śniadanie. 🙂 Chyba się skuszę i szybko wypróbuję Twój przepis 🙂 Pozdrawiam ciepło, Kasia

moje pasje
12 lat temu

uwielbiam chałki i wszelkie drożdżowe buły 🙂 a już takie z kruszonką to mmmmmm pyszności 🙂 Pozdrawiam 🙂

Izaa
12 lat temu

bardzo lubię takie chalki ale sama jeszcze nie robilam…;)

Domi z kuchni
12 lat temu

Uwielbiam chałkę, szczególnie taką domową, to są pyszności 🙂 wygląda wspaniale.
I niech żyją noże Fiskarsa! Rządzą :p

aga
12 lat temu

ladna chalka, juz mi na nia slinka cieknie:)

Angie
12 lat temu

A ja jako dziecko wyskubywałam z chałki całą kruszonkę! Uwielbiam z masełkiem i dżemem!
Twoja wygląda genialnie!

Monisia
12 lat temu

Przepięknie zapleciona;)

deseowo
deseowo
12 lat temu

U mnie zawsze je się chałkę w niedziele na śniadanie. I choć w mojej piekarni chałki pieką pyszne, to ta chyba wygląda piękniej 🙂

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Oooo, mój truskawkowy dżemik! 😉 Ale się ucieszyłam! 😉 Rewelacyjna te Twoja chałka! 🙂

Russkaya
12 lat temu

Asiu, piękna chałka! Taka wyrośnięta, puszysta 🙂 Chętnie zabrałabym taką grrruuuubą kromkę na uczelnie 😉

Kaś
12 lat temu

mnie też kojarzy się z dzieciństwem. z grubą warstwą masła i popita mlekiem… pycha!
tylko jakoś za młodu nie lubiłam kruszonki i zawsze wyskubywałam ku uciesze korzystającej z tego Mamy 🙂

mamabartka
12 lat temu

porywam kromeczkę na śniadanie
pozdrawiam z rana