Babka ziemniaczana

5.00 avg. rating (99% score) - 12 votes

Dziś kolejna odsłona wspólnego gotowania do którego po raz drugi ‚zagoniła’ nas Ola. Pyszna, pochodząca z Podlasia babka, to moje wspomnienie z rodzinnego domu. Choć nie mieszkam na Podlasiu, często się ją u mnie robiło. A w zasadzie, to robił ją mój Tato. Bardzo dobrze gotował – miał to chyba po swojej mamie, kucharce. I tylko w jego wykonaniu tak dobrze smakowała. Dziś została mi tęsknota za Tatem i nadzieja, że gdyby widział moje kulinarne poczynania, byłby ze mnie dumny… Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, babka jest bardzo soczysta, miękka i smaczna. Taka, jak ją sobie zapamiętałam…

Za zaproszenie do wspólnego gotowania serdecznie dziękuję Oli. A tym razem gotowały: Ola, Psotka, Basia, Bożena, Kasia Prezydentowa, Kasia i Iza. Serdecznie dziękuję za wspólną zabawę!

Babka ziemniaczana

 

Składniki na 4 osoby*:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 300-350g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • sól, pieprz, wg uznania gałka/majeranek/tymianek

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W misce wymieszać razem ziemniaki, mąkę i jajka. Dodać boczek z cebulą i połączyć razem.

Foremkę ( u mnie keksówka) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Babka powinna mieć złocisty kolor.

*Ja robiłam z połowy porcji, w małej keksówce. Zamiast mąki dodałam kaszę manną, cebule starłam razem z ziemniakami, bo tak wolę i ubiłam na sztywną pianę białka. Babka będzie wtedy – wg mnie mniej zbita.

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wytrawne i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

28 odpowiedzi na „Babka ziemniaczana

  1. avatar Marzena pisze:

    Witam, czy zamiast mąki pszennej mogę zastąpić mąką bezglutenową np. ryżową, gryczaną lub jaglaną?
    pozdrawiam!

  2. avatar Zuza pisze:

    To jest tarciuch :-) przynajmniej taki robi moja babcia pod Zamosciem na duzych blachach, w prawdziwym piecu. Smak dziecinstwa, zawsze go dla nas babcia robila, gdy jechalismy do niej na wakacje. Najlepszy na drugi dzien, pokrojony w kostke i posmazany na masle na zloto-brazowy kolor, jedzony z kwasna smietana Mmmmmmmmmmmmmmmmm <3

  3. avatar Tysia pisze:

    Babka jest super! U mnie w domu, widnieje pod nazwą „kartoflak”.
    Świetny pomysl z ubiciem białek – ja dawałam całe jaja. Ostatnio sprawdziłam Twoją radę i jest znacznie lepiej.

    Dziękuje, Tysia! :))

  4. avatar Prezydentowa pisze:

    Asiu, kolejny raz dałaś dowód, że nie tylko słodkości potrafisz zrobić perfekcyjnie. 😉 Wzruszająco opisałaś historię babki w swoim domu, bardzo przyjemnie mi się czytało, dziękuję za kolejne wspólne gotowanie! 😉

  5. avatar Iza pisze:

    fajnie wyglada:)) jeszcze nie jadlam takiej „babki” :)))

  6. avatar Paulina pisze:

    mmm
    mój K. z chęcią by taką zjadł, na pewno!:)
    obiecuję kiedyś zrobić:)

    pozdrawiam!

  7. avatar zauberi pisze:

    na pewno byłby dumny :), pyyyszna babka

  8. avatar od-kuchni pisze:

    Oj tak! Babka ziemniaczana to coś co zdecydowanie kojarzy mi się z maminym gotowaniem (chociaż również z Podlasia nie jestem). Smakowała zawsze pysznie, szczególnie odsmażana na patelni, na drugi dzień.

  9. avatar Psotka pisze:

    A ja zupełnie zapomniałam o kaszy mannie.
    Ją właśnie zwykle dodawałam do babki.
    Dziękuję za wspólne gotowanie i pozdrawiam serdecznie :)

  10. avatar Margarytka pisze:

    Żałuję, że nie mogłam do Was dołączyć. Co prawda mam już babkę ziemniaczaną na blogu, ale pogotowałabym z Wami. Niestety, taki miałam piątek zaganiany, że nie dałabym rady :-) Babka super. Pozdrawiam.

  11. avatar jedynka pisze:

    Uwielbiam taką babę! Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie.
    pozdrawiam

  12. avatar moje pasje pisze:

    oooo a ja takiej babki nie znam :) Zapowiada się fajnie :) Pozdrawiam :)

  13. avatar MamaBartka pisze:

    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

  14. avatar slodkiefantazje pisze:

    Genialnie wygląda… ja babę ziemniaczaną spróbowałam pierwszy raz dopiero w domu mojego męża, teściowa robi wyśmienitą, sama jeszcze jej nie robiłam, więc chyba najwyższy czas to nadrobić. :)

  15. avatar Smaczna Pyza pisze:

    dzięki za wspólną zabawę, było pysznie jak zwykle :-)

  16. avatar cobytuzjesc pisze:

    Hej Asiu jak smakowała babka?:) Mnie bardzo .Dzięki za wirtualną obecność:))

  17. avatar tastefully pisze:

    Ta babka czeka w kolejce do zrobienia, bo słyszałam, że jest właśnie bardzo smaczna.
    Pozdrawiam.

  18. avatar dawny_basik pisze:

    No proszę a ja myślałam, że kaszę mannę do baby dodaję tylko ja 😉 Też jestem zdania, że jej dodatek zamiast mąki poprawia konsystencję babki, która dzieki temu jest delikatniejsza.
    Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawaiam cieplutko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *