Makaron z pieczoną dynią z dodatkami

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Dziś kolejna odsłona wspólnego gotowania. Danie z książki Roberta Sowy ‚W poszukiwaniu smaku doskonałego”,  zaproponowała tym razem Iza. Zdecydowałam się zmierzyć z wyzwaniem, bo bardzo lubię takie eksperymenty kulinarne. Za namową dziewczyn postanowiłam również, że będę publikować u siebie dania obiadowe w dziale ‚Wytrawne’. Pewnie nie za często, ale jednak… W końcu życie to nie tylko same ciasta i ciasteczka:) I proszę, bądźcie dla mnie wyrozumiali, bo jednak robienie zdjęć potrawom, to nie to samo co ciastom:). Ale się nauczę…

A jeśli chodzi o samo danie – nie maiłam najmniejszych wątpliwości, że będzie znakomite. Do tej pory nie przyrządzałam sama niczego z dynią, choć jej smak nie jest mi obcy. Białe wino i szynka parmeńska świetnie zgrały całość i smaczek jaki powstał trafił dokładnie w mój gust. A do tego parmezan, szałwia i orzeszki piniowe. Po prostu bajka! Zachęcam Was do spróbowania tego szybkiego i prostego dania.

We spólnym gotowaniu wzięły udział: Iza, Ola, Kasia Prezydentowa, Basia, Marianna i Gosia. Dziewczyny – DZIĘKUJĘ za świetną zabawę!

makaron z pieczoną dynią

Składniki na 4 osoby:

  • 400g makaronu  (może być dowolny ulubiony makaron – u mnie gryczany)
  • 800g obranej i pokrojonej w słupki dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane listki szałwii ( dałam 4 bo jakieś malutkie miałam)
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej w paseczki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków piniowych
  • 50ml wytrawnego białego wina

Pokrojoną w słupki dynię sparzyć ok 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie wymieszać z posiekaną szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 40 minut (u mnie 30). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, wlać wino i zagotować.

Makaron ugotować al dente, odcedzić zostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu z dynią, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałożyć na talerze i każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.

makaron z pieczoną dynią

 

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15 odpowiedzi na „Makaron z pieczoną dynią z dodatkami

  1. avatar KeJt pisze:

    Pieczonej dyni jeszcze nie jadłam a właśnie zostałam obdarowana kilkoma dorodnymi dyniami, Twoja sałatka jest świetną opcją do wypróbowania :-)

  2. Dyniowe pomysły zaskakują mnie wokół :) Z chęcią bym zjadła taki makaron na obiad!

  3. avatar Prezydentowa pisze:

    Ale ciekawie wygląda tutaj! 😉 Tak grubo parmezan, a dynia piękny kolor ma! Fajnie się razem gotuje! :)

  4. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu czyli jedna będzie też trochę wytrawnie:) I bardzo się cieszę i nie mogę się doczekać następnych pyszności.Makaron wygląda super i to winko mniam :)

  5. avatar Kulinarna Mania pisze:

    Świetne zdjęcia! I danie wygląda super smakowicie i inaczej niż moje – na czym polega caluteńki urok wspólnego gotowania :)

  6. avatar MamaBartka pisze:

    Dziękuję za wspólne gotowanie :)

  7. avatar dawny_basik pisze:

    Smakowity makaron, dziękuję!

  8. avatar SmacznaPyza pisze:

    Asiu, dzięki za wspólne pichcenie, mam nadzieję nie ostatnie :-) a zdjęcie bardzo, bardzo apetyczne i chętnie bym zjadła miseczkę Twojego makaronu

  9. avatar moje pasje pisze:

    mmmmmmm musiało być pyszne 😀

  10. avatar evita0007 pisze:

    I u Ciebie też jak smacznie :-) Niby to samo danie ale u każdego inaczej na talerzu :-)

  11. avatar margoja pisze:

    Piekne to 1. zdjęcie!! Prostota i elegancja:) Dzięki za wspólne gotowanie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *