Jabłecznik

Jabłecznik
21 votes, 4.67 avg. rating (93% score)

Cudowne ciasto! Tak w dwóch słowach mogę opisać to, co udało mi się upiec. Jadłam wiele ciast z jabłkami i każde jest dla mnie wyjątkowe i pyszne, bo bardzo je lubię, ale TO ciasto jest inne. Chrupiący spód i napakowane jabłkami wnętrze… Nie przesadzę jak powiem, że jest to najlepszy jabłecznik jaki udało mi się zrobić! I jeszcze Wam powiem, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, bo za plecami czułam oddech oczekujących na ciacho:). Polecam Wam bardzo, bardzo mocno i obiecuję, że nie będziecie żałować!

Jabłecznik

Składniki na kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 175g cukru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny

Mąkę przesiać do miski, zagnieść szybko z masłem, cukrem, jajkiem i skórką z cytryny. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Składniki na wypełnienie:

  • 1,5 kg twardych, kwaskowatych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 50g rodzynków (drobnych)
  • 50g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, rodzynkami, cukrem i cynamonem.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wyłożyć na nim jabłka.

Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i budyniem. Masą jajeczną polać jabłka.

Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ja wycięłam małe jabłuszka, można zrobić też kratkę.

Piec w temperaturze 200°C przez 50 -60 minut. Piekłam 1 godzinę, na ostatnie 10 minut przykryłam ciasto folią.

JabłecznikJabłecznikJabłecznik

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

34 odpowiedzi na „Jabłecznik

  1. avatar grizzly pisze:

    przepis jest świetny, ciasto już za 1-szym razem wyszło idealnie tak jak na zdjęciu. (o smaku nie wspomnę – przepyszne!) Nie przepadam za szarlotkami z obrobionych już jabłek, uważam że najlepsze są te ze świeżych – dlatego bardzo się cieszę że trafiłam na ten jabłecznik. Polecam wszystkim :)))

  2. avatar Danuta pisze:

    Wlasnie zagniotlam to ciasto, no i dopiero zauwazylam ze nie ma proszku do pieczenia. Czy faktycznie nie potrzeba? Za 3 godziny sie przekonam.

  3. avatar jerry61 pisze:

    zakończyłen ciasta z śliwkami pora na jabłka .
    Właśnie włozyłem do pieca jabłecznik w/g Twojego przepisu!!

  4. avatar Stiles pisze:

    Przepyszna!!! Moja wyszla bardzo cytrynowa, ale pewnie dlatego ze zamiast soku dalam cala cytryne! Wyjelam z pieca o 8 wieczorem, Na sniadanie zostal jeden kawalek.

  5. avatar jerry61 pisze:

    Właśnie idzie do pieca!!

  6. avatar jerry61 pisze:

    już próbowane!Extra! W asobote robie następne z Twojego zbioru,jeszcze nie wiem które ale zrobimy głosowanie.Odrobine zmieniam twoje przepisy tzn robie mniej ciasta.jesteśmy diabetykami i maki bardzo podnoszą cukier,serniki z więcej sera a mniej ciasta i tak też ciasta z jabłkami.Serników bez spodu nie lubimy choć mamy takie przepisy.mam jeszcze przepis na taki jabłeczni w którym gotuje się budyń na jabłkowym winie lub soku ,masę budyniowa miesza się z jabłkami i ..na ciasto i do pieca .też wypróbuje.pozdrawiam

  7. avatar jerry61 pisze:

    zdjecie może niezbyt dobre ale umieszczam w ,,garnek.pl”

  8. avatar jerry61 pisze:

    w ubiegłym roku były wszystkie,powtarzam ,wszystkie Twoje serniki.Ranking wygrał ten z musem brzoskwiniowym.Nowy rok postanowiłem zacząć jabłecznikiem,własnie został wyjety z piekarnika .Pierwszy więc moze trochę niezbyt udany ale zobaczymy jak wystygnie,jutro degustacja.Jabłek jest w tym roku tak dużo ze az proszą się o wykorzystanie.Myslę ze wypróbuje wszystkie,dzięki Ci za to że jestes ,za Twoją ekstra stronę .!!

    • avatar Asiek pisze:

      Mam nadzieję, że tak jak znalazłeś swój ukochany sernik, tak też znajdziesz jakieś jabłecznik, który dla Cibie będzie tym nr 1:)
      Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam gorąco!

  9. avatar DarkANGELika pisze:

    Piękne zdjęcia, a szarlotka pewnie bardzo pyszna;)

  10. avatar bebak21 pisze:

    Upiekłam i jest wspaniała! Dzięki za przepis :*

  11. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję za wszystkie komentarze i zachęcam do wypróbowania ciasta, bo jest przepyszne!:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  12. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Asieńka szarlotka wygląda przepysznie !
    Pozdrawiam

  13. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu wygląda bosko,uwielbiam jabłkowe ciasta w każdej postaci ale to Twoje jest tak piękne z taką zawartością jabłek jak lubię.Smak i zapach czuję u siebie w domu:)

  14. avatar Izaa pisze:

    pieknie wygląda…;) az mi zapachniało;)

  15. avatar aga pisze:

    bardzo, bardzo pysznie sie prezentuje to ciacho:)

  16. avatar bebak21 pisze:

    Wygląda rewelacyjnie! Będę musiała je upiec, koniecznie.

  17. avatar Arven pisze:

    Uwielbiam jabłeczniki…dla mnie to ideały wśród jabłkowych ciast. Twój wygląda tak apetycznie…kwintesencja jesieni w jednym cieście :)

  18. avatar tastefully pisze:

    Asiu, nie trzeba wcześniej podpiekać spodu?
    Pachnie wspaniale :-)))) Czuję w wyobraźni zapach tego ciasta :-)

  19. avatar zauberi pisze:

    ale pięknie wygląda, narobiłaś mi apetytu! :) ja właśnie wyjęłam z piekarnika ciasto czekoladowe z cukinią

  20. avatar moje pasje pisze:

    wyglada obłędnie 😀 A mi się jeszcze dodatkowo ta patera bardzo podoba 😉

  21. avatar karto_flana pisze:

    Uwielbiam jableczniki :) Ten jest cudowny!

  22. avatar poswix pisze:

    Chyba się zakochałam *_* Wygląda obłędnie!!! :-)))))

  23. avatar Prezydentowa pisze:

    Fantastyczny pomysł z tymi jabłuszkami! 😉 Też tak zrobię w następnej szarlotce! Cisto prześliczne! A Ty Pafka, zapomniałeś chyba, że Twoja żona to profesjonalistka! 😀 Haha, takie rozłażące się jabłeczniki to nawet mnie ominęły, ale generalnie początkującym wychodzą. ;>

  24. avatar Pafka pisze:

    Pyszny! i nie rozłazi się, nie rozlewa na talerzu – ciasto i nadzienie tworza całość. Tak jak lubię. Po prostu super!

  25. avatar SmacznaPyza pisze:

    wygląda obłędnie :-)

  26. avatar Russkaya pisze:

    Mrrrauuuu…ja się piszę na to jabłkowe cudeńko :-) :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *