Ciasto jogurtowo – brzoskwiniowe

4.27 avg. rating (85% score) - 11 votes

Ostatnio zrobiło się bardzo jesiennie, więc żeby trochę rozpędzić te ciemne chmury mam dla Was pyszne ciasto jogurtowe. Bardzo lubię takie ciasta. Lekkie i puszyste a przy tym wilgotne. A jeśli do tego wszystkiego są z owocami, to już szczyt marzeń:). Dzisiejsze ciasto takie właśnie jest. Do jego przygotowania możecie użyć zarówno brzoskwiń, jak i nektarynek. W obu wersjach będzie smakować równie pysznie – zapewniam! Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Przepis znaleziony na tej stronie.

 

Składniki:

  • 410g brzoskwiń lub nektarynek
  • 125g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 180g jogurtu brzoskwiniowego

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.

Zmiksować miękkie masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Następnie dodać mąkę i jogurt i dobrze zmiksować ale niezbyt długo.

Wylać pół ciasta do przygotowanej tortownicy, na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Wylać drugą część ciasta. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. 10 minut przed końcem przykryć ciasto folią aluminiową, żeby się zbyt mocno nie przypiekł wierzch ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić w tortownicy, następnie zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniamiCiasto jogurtowe z brzoskwiniamiCiasto jogurtowe z brzoskwiniami

 Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

18 odpowiedzi na „Ciasto jogurtowo – brzoskwiniowe

  1. avatar alechr pisze:

    No i wyszedł mi zakalec :(

  2. avatar O RANY! pisze:

    BOZE JAKIE PYSZNE! zrobilam jako muffiny i to chyba najlepsze w zyciu 😀

  3. avatar Kamillia pisze:

    Pyszne ciasto!!!Polecam :)

  4. avatar Izaa pisze:

    super wygląda…;) lubię takie ciacha

  5. avatar tastefully pisze:

    Fajny przepis :-) Ja też lubię takie proste, ucierane ciasta. A mam pytanie. Czy te płatki migdałowe są miękkie? Pozdrawiam :-)

  6. Też lubię takie puszyste, wilgotne ciasta owocowe, koniecznie domowe :) Pycha!

  7. avatar Kaś pisze:

    mniam! posypka kokosowo-migdałowa dodaje charakteru :)

  8. avatar moje pasje pisze:

    :) pysznie wygląda :) i z kokosem 😀

  9. avatar Smaczna Pyza pisze:

    lubię takie proste, ucierane ciasta – zawsze są pyszne!

  10. avatar Kate pisze:

    A brzoskwinie z puszki czy świeże?
    Tak smakowicie wygląda, że aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam.

  11. avatar Prezydentowa pisze:

    Bardzo kuszące! 😉

  12. avatar mamabartka pisze:

    JAK ZAWSZE PYSZNOŚCI :):)

  13. avatar manoria pisze:

    Jak dla mnie rewelacja, również uwielbiam takie połączenia. Kolejny przepis do wypróbowania, oj kiedy ja to upiekę, już nie mówiąc o jedzeniu. Pozdrawiam serdecznie

  14. avatar co by tu zjeść pisze:

    O matulu i jak ja mam dalej funkcjonować jak nawet okruszek nie chce mi wpaść :)) Asiu cudne ciasto i piękne zdjęcia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *