Babka orzechowa

Babka orzechowa
10 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Były już jabłka, była i dynia, więc przyszła pora na orzechy. Nie bardzo miałam czas na jakieś wymyślne ciasto, ale chęć upieczenia czegoś orzechowego była tak wielka, że musiałam znaleźć jakieś rozwiązanie. No i znalazłam babkę orzechową. Pyszną, pachnącą i wilgotną. Idealną. Bardzo nam smakowała i zniknęła w mgnieniu oka. Panom na budowie też:) Polecam.

Przepis z książki ‘Pieczenie ciast’.

Ciasto orzechowe

Składniki:

  • 250g miękkiego masła
  • 200g drobnego cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego (16g)
  • 4 jajka
  • 250g zmielonych orzechów laskowych
  • 250g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu ciemnego

Formę keksową o długości 30 cm natłuścić i wysypać bułką tartą.

Utrzeć masło z cukrami na jasną i puszystą masę, dodawać po jednym jajku miksując po każdym dokładnie. Następnie dodać mielone orzechy i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać rum i dokładnie zmiksować.

Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę i 10 minut. Moje ciasto było gotowe po godzinie. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie a następnie ostudzić do końca na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Babka orzechowaCiasto orzechowe

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

Wpis w przepisach na: Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i powiązany ze składnikami , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

20 odpowiedzi na „Babka orzechowa

  1. avatar Bardzo dobry przepis pisze:

    Babka wyszła z pieca i nie mogłam się doczekać, żeby ją spróbować. Idealna. Przepyszna! Bardzo polecam :)

  2. avatar Malutka pisze:

    upiekłam wczoraj : dodałam orzechów włoskich (bo takie akurat miałam pod ręką) i niecałą łyżeczkę przyprawy do piernika (żeby aromat był bardziej świąteczny)
    wyszło przepyszne, na dzisiaj został tylko malutki kawałek do porannej kawy

    to był pierwszy Twój przepis z którego skorzystałam, ale na pewno nie ostatni :)

  3. avatar Mania pisze:

    Boskie zdjęcia. Muszę zrobić tą babkę :)))

  4. avatar tastefully pisze:

    Oooo, ciasto leci do ulubionych :-)

  5. avatar moje pasje pisze:

    zawsze trafisz :) Właśnie dostałam od rodziców całe wiaderdeczko orzechów laskowych :D Pozdrawiam :)

  6. avatar Kaś pisze:

    chyba zostanę panem… panią na budowie :) tylko im pozazdrościć

  7. Bardzo lubię dużą ilość orzechów w wypiekach. Ciasto wygląda świetnie :)

  8. avatar asieja pisze:

    taka babka to jesień. a ja bardzo lubię jedno i drugie:-)

  9. avatar zauberi pisze:

    pięknie wygląda, uwielbiam wszystko co orzechowe :), pozdrawiam

  10. avatar mamabartka pisze:

    musi być bardzo aromatyczne……

  11. avatar Nenecha pisze:

    I mówisz, że ciacho to wilgotne jest?

    Moja Babcia piecze podobne, z orzechami włoskimi – pyszne! Ale okropnie suche ;(
    …dlatego właśnie od pewnego czasu szukam jakiegoś lepszego przepisu – przy najbliższej okazji wypróbuję sobie Twój :]]

    Pozdrawiam,
    N.

  12. avatar Domi z kuchni pisze:

    Wygląda niesamowicie :)
    Ja też mam swój ulubiony przepis na babkę :)

  13. avatar Norbert pisze:

    wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje… ale dziś nie upiekę tej babki, bo w planach mam siedmiogodzinne ciasto drożdżowe!

  14. avatar majka pisze:

    Uwielbiam orzechowe ciasta. Twoje wyglada doskonale.

    Pozdrawiam.

  15. Bardzo mi się podoba babka orzechowa, to ciekawa alternatywa dla chlebka bananowego, który już mi się trochę przejadł!

  16. avatar Russkaya pisze:

    Asiu! Jak tu u Ciebie z samego rana pięknie! tak jesiennie…i orzechowo :) Możesz mi wierzyć albo i nie, ale czuję już smak tej babki…och, marzy mi się kawałek! Ja dziś niestety nie mam w planach żadnego wypieku (nie licząc drożdżówek), ale jutro na pewno skuszę się na jakieś ciacho :-)
    Pozdrawiam Cię serdecznie i ściskam cieplutko! :*