Szarlotka tradycyjna

Szarlotka tradycyjna

Już od dłuższego czasu chodziła za mną… Nie wiem, czy to przez tą jesienna aurę, czy przez to, że tyle pięknych jabłek w warzywniakach. Może i jedno i drugie. Więc kiedy zobaczyłam na blogu Słodkie fantazje ten przepis długo się nie zastanawiałam. Szarlotka jest cudownie pachnąca cynamonem i bardzo, bardzo smaczna. Przepis zmieniłam do własnych potrzeb. Polecam!

Szarlotka tradycyjna

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 225g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru

W misie miksera umieścić mąkę i cukier. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zmiksować razem. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Gotowe uformować w kulę i wsadzić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę jabłeczną:

  • 3kg jabłek
  • szklanka cukru ( w zależności od jabłek, można dać więcej lub mniej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Umyte jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda. Pokrojone jabłka umieścić w dużym garnku, dolać odrobinę wody i poddusić. Gdy zmiękną dodać cukier i cynamon i dalej dusić. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale należy uważać aby nie zrobiła się “papka”. Powinny być widoczne kawałki jabłek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i poddusić jeszcze około minuty, mieszając.

Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, posypać lekko bułką tartą aby wchłonęła wilgoć z jabłek. Na to wyłożyć masę jabłkową. Wszystko przykryć drugą częścią ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Szarlotka tradycyjna

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia



Przepis bierze udział w akcji:

Akcja “Sezon na jabłka”.


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

33 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika
Weronika
7 lat temu

Przepyszne! Chciałam upiec cokolwiek żeby wykorzystać żółtka pozostałe po bezach. Ta szarlotka przeszła jednak moje najśmielsze oczekiwania! Jest super! Będę ją robić częściej!
Tylko mam jedno pytanie . Moja ulubiona blacha do ciasta(20x 37 czy jakoś tak ) jest trochę większa i po prostu na górę brakło mi ciasta. Jak zwiększyć ilość ciasta nie zaburzając proporcji? Dziękuję za odpowiedź

Ela
Ela
7 lat temu

Naprawdę bardzo dobra szarlotka, taka właśnie za mną chodziła! Duża blacha zniknęła szybko – robię następne. Pyszne, i co mnie zdziwiło – bez proszku do pieczenia! Extra.

jerry61
10 lat temu

po całej serii Twoich super serników zatęskniłem za odmianą.Szybka narada rodzinna i…szarlotka tradycyjna w piekarniku!Pozdrawiam z nad wiosennego Bałtyku.

Monika
11 lat temu

Dziś właśnie próbuje zrobić te ciasto.jestem ciekawa jak będzie smakować:)

ew
ew
11 lat temu

dziękuję za przepis 😉 wypróbowałam, pycha!

Pelagia
Pelagia
12 lat temu

Asiu, zrobiłam była przepyszna, pozdrawiam

Olciaky
12 lat temu

Szarlotka palce lizać!

leonkot
12 lat temu

wygląda bajecznie 🙂

lo
12 lat temu

Wygląda jak ideał szarlotki, a ja ciągle szukam najlepszego przepisu. Muszę spróbować. Pozdrawiam.

tastefully
12 lat temu

Między innymi dlatego lubię jesień, bo są pyszne jabłka, z których można robić choćby takie cuda jak ta szarlotka 🙂
Pozdrawiam 🙂

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Ale cudna! U mnie dziś też szarlotka, ale z kremem francuskim i lodami. prawda jest taka, że szarlotka sama w sobie jest cudowna, że nie potrzebuje już dodatków 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu czy ty chcesz żebym sobie palce obgryzła ?:)) Jak ja mam iść teraz spać ,przecież nie zasnę :)) Wgląda bosko i nawet nie pytam bo wiem że jest pyszna:)Pozdrawiam 🙂

Nemi
12 lat temu

Patrząc na te niezwykle apetyczne zdjęcia mogę się tylko oblizywać jak kot, który czai się na śmietankę:)

karto_flana
12 lat temu

Pyszniutka- zwlaszcza z kleksem bitej smeitany, albo jeszcze lekko ciepla z waniliowymi lodami 🙂

nikol
12 lat temu

Gdybym miała 3 kg jabłek, siedziałabym właśnie w kuchni i robiła tą szarlotkę. Za szarlotkami nie przepadam, mój M nawet nie lubi, ale ostatnio jakoś tak chodzą za mną jabłka i po prostu muszę coś z nimi zrobić 😉
Ta Twoja szarlotka naprawdę do mnie przemawia 😉

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Profesjonalna Idealna Szarlotka, tak powinno się nazywać to ciasto. A najlepiej umieścić ją jako WZORZEC szarlotki w Sèvres, niedaleko wzorca metra. 😉

slodkiefantazje
slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, piękna Ci wyszła 🙂 Aż sama znów nabralam ochoty na szarlotkę. 😉 I cieszę się, że smakowała. 🙂 pozdrawiam, Kasia

Russkaya
12 lat temu

Ten duży kawałek z bitą śmietaną to dla mnie, tak? :)))) :*

Mirabelka
12 lat temu

Cudnie wygląda to jabłkowe nadzienie 🙂 A u mnie właśnie śliwkowe dzisiaj 😉

asieja
12 lat temu

dużo słodkich jabłek i aromat cynamonu.. tak lubię.

Izaa
12 lat temu

cudnie wygląda!!! aż mi się jeść zachciało:)))

moje pasje
12 lat temu

o mniam 🙂 Ale nabrałam ochoty na szarlotkę 🙂

komarka
12 lat temu

Wygląda zawodowo 🙂 To już znak, że jesień za progiem – u mnie szarlotka i ciasto ze śliwkami to obowiązkowe pozycje o tej porze roku 🙂 Pozdrawiam!

mamabartka
12 lat temu

mniam, chyba sama zrobię szarlotke sypaną….