Szarlotka tradycyjna

4.03 avg. rating (81% score) - 29 votes

Już od dłuższego czasu chodziła za mną… Nie wiem, czy to przez tą jesienna aurę, czy przez to, że tyle pięknych jabłek w warzywniakach. Może i jedno i drugie. Więc kiedy zobaczyłam na blogu Słodkie fantazje ten przepis długo się nie zastanawiałam. Szarlotka jest cudownie pachnąca cynamonem i bardzo, bardzo smaczna. Przepis zmieniłam do własnych potrzeb. Polecam!

Szarlotka tradycyjna

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 225g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru

W misie miksera umieścić mąkę i cukier. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zmiksować razem. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Gotowe uformować w kulę i wsadzić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę jabłeczną:

  • 3kg jabłek
  • szklanka cukru ( w zależności od jabłek, można dać więcej lub mniej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Umyte jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda. Pokrojone jabłka umieścić w dużym garnku, dolać odrobinę wody i poddusić. Gdy zmiękną dodać cukier i cynamon i dalej dusić. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale należy uważać aby nie zrobiła się „papka”. Powinny być widoczne kawałki jabłek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i poddusić jeszcze około  minuty, mieszając.

Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, posypać lekko bułką tartą aby wchłonęła wilgoć z jabłek. Na to wyłożyć masę jabłkową. Wszystko przykryć drugą częścią ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Szarlotka tradycyjna

Smacznego!

 


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia



Przepis bierze udział w akcji:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

33 odpowiedzi na „Szarlotka tradycyjna

  1. avatar Weronika pisze:

    Przepyszne! Chciałam upiec cokolwiek żeby wykorzystać żółtka pozostałe po bezach. Ta szarlotka przeszła jednak moje najśmielsze oczekiwania! Jest super! Będę ją robić częściej!
    Tylko mam jedno pytanie . Moja ulubiona blacha do ciasta(20x 37 czy jakoś tak ) jest trochę większa i po prostu na górę brakło mi ciasta. Jak zwiększyć ilość ciasta nie zaburzając proporcji? Dziękuję za odpowiedź

  2. avatar Ela pisze:

    Naprawdę bardzo dobra szarlotka, taka właśnie za mną chodziła! Duża blacha zniknęła szybko – robię następne. Pyszne, i co mnie zdziwiło – bez proszku do pieczenia! Extra.

  3. avatar jerry61 pisze:

    po całej serii Twoich super serników zatęskniłem za odmianą.Szybka narada rodzinna i…szarlotka tradycyjna w piekarniku!Pozdrawiam z nad wiosennego Bałtyku.

  4. avatar Monika pisze:

    Dziś właśnie próbuje zrobić te ciasto.jestem ciekawa jak będzie smakować:)

  5. avatar ew pisze:

    dziękuję za przepis 😉 wypróbowałam, pycha!

  6. avatar Pelagia pisze:

    Asiu, zrobiłam była przepyszna, pozdrawiam

  7. avatar Olciaky pisze:

    Szarlotka palce lizać!

  8. avatar leonkot pisze:

    wygląda bajecznie :)

  9. avatar lo pisze:

    Wygląda jak ideał szarlotki, a ja ciągle szukam najlepszego przepisu. Muszę spróbować. Pozdrawiam.

  10. avatar tastefully pisze:

    Między innymi dlatego lubię jesień, bo są pyszne jabłka, z których można robić choćby takie cuda jak ta szarlotka :-)
    Pozdrawiam :-)

  11. Ale cudna! U mnie dziś też szarlotka, ale z kremem francuskim i lodami. prawda jest taka, że szarlotka sama w sobie jest cudowna, że nie potrzebuje już dodatków :)

  12. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu czy ty chcesz żebym sobie palce obgryzła ?:)) Jak ja mam iść teraz spać ,przecież nie zasnę :)) Wgląda bosko i nawet nie pytam bo wiem że jest pyszna:)Pozdrawiam :)

  13. avatar Nemi pisze:

    Patrząc na te niezwykle apetyczne zdjęcia mogę się tylko oblizywać jak kot, który czai się na śmietankę:)

  14. avatar karto_flana pisze:

    Pyszniutka- zwlaszcza z kleksem bitej smeitany, albo jeszcze lekko ciepla z waniliowymi lodami :)

  15. avatar nikol pisze:

    Gdybym miała 3 kg jabłek, siedziałabym właśnie w kuchni i robiła tą szarlotkę. Za szarlotkami nie przepadam, mój M nawet nie lubi, ale ostatnio jakoś tak chodzą za mną jabłka i po prostu muszę coś z nimi zrobić 😉
    Ta Twoja szarlotka naprawdę do mnie przemawia 😉

  16. avatar Prezydentowa pisze:

    Profesjonalna Idealna Szarlotka, tak powinno się nazywać to ciasto. A najlepiej umieścić ją jako WZORZEC szarlotki w Sèvres, niedaleko wzorca metra. 😉

  17. avatar slodkiefantazje pisze:

    Asiu, piękna Ci wyszła :) Aż sama znów nabralam ochoty na szarlotkę. 😉 I cieszę się, że smakowała. :) pozdrawiam, Kasia

  18. avatar Russkaya pisze:

    Ten duży kawałek z bitą śmietaną to dla mnie, tak? :)))) :*

  19. avatar Mirabelka pisze:

    Cudnie wygląda to jabłkowe nadzienie :) A u mnie właśnie śliwkowe dzisiaj 😉

  20. avatar asieja pisze:

    dużo słodkich jabłek i aromat cynamonu.. tak lubię.

  21. avatar Izaa pisze:

    cudnie wygląda!!! aż mi się jeść zachciało:)))

  22. avatar moje pasje pisze:

    o mniam :) Ale nabrałam ochoty na szarlotkę :)

  23. avatar komarka pisze:

    Wygląda zawodowo :) To już znak, że jesień za progiem – u mnie szarlotka i ciasto ze śliwkami to obowiązkowe pozycje o tej porze roku :) Pozdrawiam!

  24. avatar mamabartka pisze:

    mniam, chyba sama zrobię szarlotke sypaną….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *