Ten zapach jaki rozchodzi się po domu, gdy ciasto się piecze jest tak cudowny, że mogłabym piec drożdżowe co dzień. Nie wiem tylko, co bym z nim robiła, bo jeść bym już pewnie nie mogła:). Dzisiejsze ciasto jest pyszne, wypełnione orzechami i gorzką czekoladą, z dodatkiem syropu klonowego i cynamonu. Połączenie idealne jak dla mnie. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto.
Przepis pochodzi z książki H. Walden ‘Ciastka, ciasteczka i babeczki’.
Składniki na ciasto:
- 450g mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki roztopionego masła
- 50g drobnego cukru do wypieków
- 20g świeżych drożdży
- 1 żółtko
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 łyżki stopionego masła
- 50g brązowego cukru (wg mnie można pominąć)
- 175g chipsów czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać razem.
Przesianą mąkę wymieszać z sola i cynamonem. Wsypać do misy miksera, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże. Dodać cukier i zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50×40 cm . Rozsmarować nadzienie na powierzchni i zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części.
Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć blisko siebie przygotowane roladki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny.
Piec w temperaturze 200°C przez 20 -30 minut, przed końcem można ciasto przykryć folią spożywczą, aby się zbyt nie przypiekło. Upieczone ciasto powinno być wyrośnięte i zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić i zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Który raz to upiekłam, trzeci czy czwarty ? Za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Wspaniały przepis !Blog wspaniały! :)Pozdrawiam Asiu 🙂
Do następnego wypieku 🙂
Dziękuję za miłe słowa! 🙂
Pozdrawiam 🙂
Po zdjęciu przekrojonego kawałka widać ze jest z wierzchu az nadto spieczone, a w srodku jest zakalec, drozdzóka powinna być puszysta, delikatna i lekka jak piórko a nie mokra i glinowata. Przepis moim zdaniem wymaga dopracowania.
Skoro Twoim zdaniem wymaga dopracowania, to zrób to i podziel się ze mną. Nie masz obowiązku korzystania z mojego przepisu.
P.S. W życiu nie widziałam w swoich drożdżówkach zakalca.
Smaczne!!!
Właśnie rośnie:) z serkiem robimy zamiast czekolady, zobaczymy co wyjdzie za jakąś godzinkę…
Koniecznie daj znać:)
Czy syrop klonowy mogę zastąpić miodem?
Tak.
Roladki wyglądają super. Pięknie wyrosły i cudnie się prezentują 🙂
Piękne!!!!
Wyglądają REWELACYJNIE!I muszą cudownie smakować, jak na nie patrzę to prawie czuję jakie są dobre;)
Wygląda wspaniale,od pierwszego wejrzenia mnie zachwyciły roladki! A te czekoladowo-orzechowe smaki – super 🙂
orzechowe uwielbiam a twoje wyglada cudnie i apetycznie:)
Dziękuję Ewciu!! Fajnie, że wpadłaś:)
Nie mogę wyjść z podziwu, jakież one piękne!
Super wyglądają!
Boskie! Dziewczyno, masz talent do wypieków i zawsze mnie czymś zaskakujesz! 🙂 Ach, jak ja lubię tu wpadać 🙂
Buziaki :*
Dziękuję za te słowa!! Wpadaj tak często, jak się da!!:) Będzie mi bardzo miło:)
Jak zwykle zawodowo zrobione! 😉 A jaki zaskakujący środeczek! Lubię takie – mało ciasta i duuuużo słodkiego nadzienia.
Oj tak, bardzo słodkiego!:)
Jejku, ale ładnie wyglądają w przekroju! Bardzo mi się podobają 🙂
Miło mi bardzo, dziękuję:)
o mamuniu……………. ty to jak coś zrobisz to normalnie w zachwyt tylko można wpaść 🙂
więc wpadłam 🙂
Ach, to tak jak ja wpadam u Ciebie:) !:)
No i masz! obśliniłam monitor! gorzka czekolada, cynamon, orzechy to musi być pyszne!
To jest pyszne:)!
Dziękuję, pozdrawiam:)
Piękne ciasto i te czekoladowe nadzienie, hmmmm….
sliczne sa:) pisze sie na kawleczek takiej pychotki:)
aż ślinka cieknie 🙂
No piekne po prostu 🙂
rozety z czekoladą!
cudownie wyglądają.
ale kusisz, wiesz?
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
pysznie wyglądają, popijam herbatkę i się częstuję 🙂
Smacznego:)
o matko!!!! litości !!!! Wygląda rewelacyjnie!!!!! Podejrzewam że tak samo smakuje !!!
Dokładnie tak samo:)
Przepiękne! Muszę kiedyś spróbować! Kiedyś…
Koniecznie:)