Drożdzowe roladki z orzechami

Roladki czekoladowo – orzechowe

by

w przepisy na: ,

Ten zapach jaki rozchodzi się po domu, gdy ciasto się piecze jest tak cudowny, że mogłabym piec drożdżowe co dzień. Nie wiem tylko, co bym z nim robiła, bo jeść bym już pewnie nie mogła:). Dzisiejsze ciasto jest pyszne, wypełnione orzechami i gorzką czekoladą, z dodatkiem syropu klonowego i cynamonu. Połączenie idealne jak dla mnie. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto.

Przepis pochodzi z książki H. Walden ‘Ciastka, ciasteczka i babeczki’.

Drożdzowe roladki z orzechami

 

Składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżki stopionego masła
  • 50g brązowego cukru (wg mnie można pominąć)
  • 175g chipsów czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać razem.

Przesianą mąkę wymieszać z sola i cynamonem. Wsypać do misy miksera, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże. Dodać cukier i zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50×40 cm . Rozsmarować nadzienie na powierzchni i zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części.

Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć blisko siebie przygotowane roladki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny.

Drożdzowe roladki z orzechami

Piec w temperaturze 200°C przez 20 -30 minut, przed końcem można ciasto przykryć folią spożywczą, aby się zbyt nie przypiekło. Upieczone ciasto powinno być wyrośnięte i zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić i zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić na kratce.

 

Drożdzowe roladki z orzechamiDrożdzowe roladki z orzechami

 

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

38 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
9 lat temu

Który raz to upiekłam, trzeci czy czwarty ? Za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Wspaniały przepis !Blog wspaniały! :)Pozdrawiam Asiu 🙂
Do następnego wypieku 🙂

lusi
lusi
9 lat temu

Po zdjęciu przekrojonego kawałka widać ze jest z wierzchu az nadto spieczone, a w srodku jest zakalec, drozdzóka powinna być puszysta, delikatna i lekka jak piórko a nie mokra i glinowata. Przepis moim zdaniem wymaga dopracowania.

ania
ania
10 lat temu

Smaczne!!!

CHICHI
CHICHI
10 lat temu

Właśnie rośnie:) z serkiem robimy zamiast czekolady, zobaczymy co wyjdzie za jakąś godzinkę…

Gosia
Gosia
11 lat temu

Czy syrop klonowy mogę zastąpić miodem?

kasiaaaa24
12 lat temu

Roladki wyglądają super. Pięknie wyrosły i cudnie się prezentują 🙂

tastefully
12 lat temu

Piękne!!!!

anahitka9
12 lat temu

Wyglądają REWELACYJNIE!I muszą cudownie smakować, jak na nie patrzę to prawie czuję jakie są dobre;)

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Wygląda wspaniale,od pierwszego wejrzenia mnie zachwyciły roladki! A te czekoladowo-orzechowe smaki – super 🙂

Restauracja Domowa
12 lat temu

orzechowe uwielbiam a twoje wyglada cudnie i apetycznie:)

Nemi
12 lat temu

Nie mogę wyjść z podziwu, jakież one piękne!

Alinka
12 lat temu

Super wyglądają!

Russkaya
12 lat temu

Boskie! Dziewczyno, masz talent do wypieków i zawsze mnie czymś zaskakujesz! 🙂 Ach, jak ja lubię tu wpadać 🙂
Buziaki :*

Prezydentowa
12 lat temu

Jak zwykle zawodowo zrobione! 😉 A jaki zaskakujący środeczek! Lubię takie – mało ciasta i duuuużo słodkiego nadzienia.

kuchareczka
12 lat temu

Jejku, ale ładnie wyglądają w przekroju! Bardzo mi się podobają 🙂

MamaBartka
12 lat temu

o mamuniu……………. ty to jak coś zrobisz to normalnie w zachwyt tylko można wpaść 🙂
więc wpadłam 🙂

KuchniaAgatki
12 lat temu

No i masz! obśliniłam monitor! gorzka czekolada, cynamon, orzechy to musi być pyszne!

megii013
12 lat temu

Piękne ciasto i te czekoladowe nadzienie, hmmmm….

aga
12 lat temu

sliczne sa:) pisze sie na kawleczek takiej pychotki:)

chantel
12 lat temu

aż ślinka cieknie 🙂

karto_flana
12 lat temu

No piekne po prostu 🙂

karmel-itka
karmel-itka
12 lat temu

rozety z czekoladą!
cudownie wyglądają.
ale kusisz, wiesz?

http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

zauberi
12 lat temu

pysznie wyglądają, popijam herbatkę i się częstuję 🙂

moje pasje
12 lat temu

o matko!!!! litości !!!! Wygląda rewelacyjnie!!!!! Podejrzewam że tak samo smakuje !!!

pinkcake
12 lat temu

Przepiękne! Muszę kiedyś spróbować! Kiedyś…