Roladki czekoladowo – orzechowe

4.56 avg. rating (91% score) - 9 votes

Ten zapach jaki rozchodzi się po domu, gdy ciasto się piecze jest tak cudowny, że mogłabym piec drożdżowe co dzień. Nie wiem tylko, co bym z nim robiła, bo jeść bym już pewnie nie mogła:). Dzisiejsze ciasto jest pyszne, wypełnione orzechami i gorzką czekoladą, z dodatkiem syropu klonowego i cynamonu. Połączenie idealne jak dla mnie. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto.

Przepis pochodzi z książki H. Walden ‚Ciastka, ciasteczka i babeczki’.

Drożdzowe roladki z orzechami

 

Składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżki stopionego masła
  • 50g brązowego cukru (wg mnie można pominąć)
  • 175g chipsów czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać razem.

Przesianą mąkę wymieszać z sola i cynamonem. Wsypać do misy miksera, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże. Dodać cukier i zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50×40 cm . Rozsmarować nadzienie na powierzchni i zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części.

Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć blisko siebie przygotowane roladki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej  na 1,5 – 2 godziny.

Drożdzowe roladki z orzechami

Piec w temperaturze 200°C przez 20 -30 minut, przed końcem można ciasto przykryć folią spożywczą, aby się zbyt nie przypiekło. Upieczone ciasto powinno być wyrośnięte i zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudzić i zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić na kratce.

 

Drożdzowe roladki z orzechamiDrożdzowe roladki z orzechami

 

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

38 odpowiedzi na „Roladki czekoladowo – orzechowe

  1. avatar Ela pisze:

    Który raz to upiekłam, trzeci czy czwarty ? Za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Wspaniały przepis !Blog wspaniały! :)Pozdrawiam Asiu :)
    Do następnego wypieku :)

  2. avatar lusi pisze:

    Po zdjęciu przekrojonego kawałka widać ze jest z wierzchu az nadto spieczone, a w srodku jest zakalec, drozdzóka powinna być puszysta, delikatna i lekka jak piórko a nie mokra i glinowata. Przepis moim zdaniem wymaga dopracowania.

    • avatar Asiek pisze:

      Skoro Twoim zdaniem wymaga dopracowania, to zrób to i podziel się ze mną. Nie masz obowiązku korzystania z mojego przepisu.
      P.S. W życiu nie widziałam w swoich drożdżówkach zakalca.

  3. avatar ania pisze:

    Smaczne!!!

  4. avatar CHICHI pisze:

    Właśnie rośnie:) z serkiem robimy zamiast czekolady, zobaczymy co wyjdzie za jakąś godzinkę…

  5. avatar Gosia pisze:

    Czy syrop klonowy mogę zastąpić miodem?

  6. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Roladki wyglądają super. Pięknie wyrosły i cudnie się prezentują :)

  7. avatar anahitka9 pisze:

    Wyglądają REWELACYJNIE!I muszą cudownie smakować, jak na nie patrzę to prawie czuję jakie są dobre;)

  8. Wygląda wspaniale,od pierwszego wejrzenia mnie zachwyciły roladki! A te czekoladowo-orzechowe smaki – super :)

  9. orzechowe uwielbiam a twoje wyglada cudnie i apetycznie:)

  10. avatar Nemi pisze:

    Nie mogę wyjść z podziwu, jakież one piękne!

  11. avatar Alinka pisze:

    Super wyglądają!

  12. avatar Russkaya pisze:

    Boskie! Dziewczyno, masz talent do wypieków i zawsze mnie czymś zaskakujesz! :) Ach, jak ja lubię tu wpadać :)
    Buziaki :*

  13. avatar Prezydentowa pisze:

    Jak zwykle zawodowo zrobione! 😉 A jaki zaskakujący środeczek! Lubię takie – mało ciasta i duuuużo słodkiego nadzienia.

  14. avatar kuchareczka pisze:

    Jejku, ale ładnie wyglądają w przekroju! Bardzo mi się podobają :)

  15. avatar MamaBartka pisze:

    o mamuniu……………. ty to jak coś zrobisz to normalnie w zachwyt tylko można wpaść :)
    więc wpadłam :)

  16. avatar KuchniaAgatki pisze:

    No i masz! obśliniłam monitor! gorzka czekolada, cynamon, orzechy to musi być pyszne!

  17. avatar megii013 pisze:

    Piękne ciasto i te czekoladowe nadzienie, hmmmm….

  18. avatar aga pisze:

    sliczne sa:) pisze sie na kawleczek takiej pychotki:)

  19. avatar chantel pisze:

    aż ślinka cieknie :)

  20. avatar karmel-itka pisze:

    rozety z czekoladą!
    cudownie wyglądają.
    ale kusisz, wiesz?

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

  21. avatar zauberi pisze:

    pysznie wyglądają, popijam herbatkę i się częstuję :)

  22. avatar moje pasje pisze:

    o matko!!!! litości !!!! Wygląda rewelacyjnie!!!!! Podejrzewam że tak samo smakuje !!!

  23. avatar pinkcake pisze:

    Przepiękne! Muszę kiedyś spróbować! Kiedyś…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *