Kruchy blok ryżowy

4.79 avg. rating (95% score) - 14 votes

Dzisiejszy wpis to trochę taki powrót do przeszłości. Bo kiedy byłam mała, często jadałam takie łakocie i można było je kupić w każdym ‚warzywniaku’. Może w ciut innej postaci, ale smakowo podobne.  Ja proponuję słodkie, chrupiące kwadraciki z preparowanego ryżu i czekolady.  Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a ile radości potrafią dać:)… Polecam szczególnie tym, którzy nie lubią lub nie mają czasu piec.

Kruchy blok ryżowy

A dzisiejsze dwukolorowe ‚kanapeczki’ dedykuję Oli, bo mówiła, że jej kanapki do pracy są nudne:)

Dodatkowo życzę wszystkim chłopakom, tym dużym i tym trochę mniejszym wszystkiego dobrego w dniu ich święta:)

Przepis pochodzi z książki ‚Czekolada’, zmieniłam jedynie proporcje ryżu.

Składniki na  16 sztuk:

Warstwa biała:

  • 55g masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 150g białej czekolady
  • 50g ryży preparowanego

Warstwa ciemna:

  • 55g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 125g czekolady gorzkiej (ja dałam pół na pół z mleczną)
  • 50g preparowanego ryżu

Ryż podpiec na suchej patelni aż się lekko przyrumieni. Należy uważać, aby się nie przypalił.

Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z białą czekoladą, dodać miód i wymieszać. Wsypać podpieczony ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć i wyrównać. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwę ciemną przygotować analogicznie do białej. Gotową wyłożyć na warstwę białą, docisnąć i odłożyć do lodówki do stężenia.

Schłodzony blok wyjąć z blaszki i pokroić na 16 porcji.

Kruchy blok ryżowy

Kruchy blok ryżowy

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

19 odpowiedzi na „Kruchy blok ryżowy

  1. avatar jolka pisze:

    mam pytanie, czy ryz mozna zastapic np herbatnikami?

  2. avatar ania pisze:

    Pyszne! I do tego forma bloku sprawia, że robi się naprawdę ekspresowo, a prezentuje się super. Przestrzegam tylko przed białą czekoladą z biedronki, która nie chciała mi się połączyć z masłem, więc trochę musiałam kombinować i ubrudziłam przy tym elegancko kuchnię 😉 Do tego polecam ryż wrzucać do masy jeszcze w kąpieli wodnej, bo łatwiej jest wszystko wymieszać :)
    Dziękuję za przepis!

  3. avatar moje pasje pisze:

    :) pamiętam pamiętam :) U nas nazywało się to szyszkami. Lepiło się w kształcie takich właśnie maleńkich szyszeczek ale nie były takie wypaśne z dwóch czekolad 😉 Pozdrawiam :)

  4. avatar slodkiefantazje pisze:

    Takie urozmaicenie dla szyszeczek, które pamiętam z dzieciństwa. :) ps. Piękne zdjęcia :)

  5. avatar co by tu zjeść pisze:

    Ale fajne te kanapki.Jak byłam mała to pamiętam szyszki ryżowe w czekoladzie które mi babcia kupowała

  6. avatar Kaś pisze:

    jakie łakocie :) bardzo podobają mi się tego typu „kanapki” 😀

  7. avatar od-kuchni pisze:

    Apetycznie :) Właśnie mi uświadomiłaś jak dawno nie jadłam preparowanego ryżu…

  8. Super! Skorzystam z przepisu na pewno lub chociaż się Tobą zainspiruję, bo mój ukochany uwielbia takie przekąski, właśnie ryżowe. Pozdrawiam :)

  9. avatar manoria pisze:

    Piękne, ale na razie ich nie zrobię, gdyż zjadłabym je sama, Uwielbiam połączenie ryżu preparowanego z czekoladą. U nas w domu robiliśmy tzw. jeżyki, muszę odgrzebać ten przepis :-) Pozdrawiam serdecznie

  10. avatar Nemi pisze:

    Wyszedł idealnie:) Nie mogę się mu oprzeć;)

  11. avatar Izaa pisze:

    ojj pamiętam pamiętam…;) i lubię

  12. avatar Russkaya pisze:

    To ja też chcę taką kanapeczkę na drugie śniadanko :)
    jejku, przepysznie wyglądają!

  13. avatar mamabartka pisze:

    Dziękuję Ci ślicznie za dedykację :):)
    no takie kanapeczki nie byłyby nudne :)
    pyszne, porywam jedną na śniadanie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *