Dzisiejszy wpis chciałabym zadedykować… sobie… Dziś są moje imieniny. W związku z tym składam sobie życzenia – aby zawsze mi się chciało tak, jak czasami mi się nie chce, żeby nad moją głową zawsze świeciło słońce i żeby wszyscy byli szczęśliwi. Chciałabym też zaprosić Was na tort, który z tej okazji przygotowałam. Nic specjalnego, ale proszę, częstujcie się ile chcecie!!
Przepis pochodzi z książki ‘Czekolada’ z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 100g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao ( w przepisie nie ma)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 225g miękkiego masła
- 250g cukru brązowego (w przepisie było 400g ale wg mnie to stanowczo za dużo)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 jajka
- 125 ml maślanki
- 225 ml wrzącej wody (dodałam 200ml)
Masa do przełożenia:
- 2 opakowania serka mascarpone (po 250g)
- 150 ml śmietanki kremowej
- 50g cukru pudru
Przygotować dwie formy do pieczenia o średnicy 20cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.
Ubić miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Wlać esencję waniliową, cały czas ubijając. Dodawać po jednym jajku, nadal miksując. Do masy dodać stopioną czekoladę. Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i sodę. Po wmieszaniu mąki dodać maślankę i wrzątek . Dokładnie zmiksować.
Gotową masę przełożyć do dwóch form, wygładzić wierzch.
Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Ubić śmietankę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone i wymieszać aż powstanie puszysta masa.
Gotową masę podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na ostudzony spód ciasta, nakryć drugim spodem. Pozostałą masą udekorować górę i boki ciasta. Boki można obsypać startą gorzką czekoladą wg. własnego uznania.
Smacznego!
Akcja: “Festiwal mascarpone 2011”
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Dzień dobry, na jaką forme jest przepis? nie moge tego znaleźć 🙂
Zawsze jest podane we wpisie:
“Przygotować dwie formy do pieczenia o średnicy 20cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.”
Jejciu, przepraszam, na oczy mi padło.
Czy to ciasto można zrobić wcześniej i zamrozić jak biszkopt?
Mam go zrobić na drugi dzień świąt, i wolałabym podszykować jakoś wcześniej.
Tak 🙂
Na czym tarłaś czekoladę że są takie cudowne kształty? Wgląda ten torcik bosko!
Te wiórki dookoła tortu z gotowej czekolady. Aktualnie są w promocji w Aldim.
oo to dzięki za informację. Obowiązkowo się wybiore 🙂
ciasto jest wspaniałe;) jest pysznie czekoladowe, puchate i wilgotne! świetny przepis! pozdrawiam;)
najlepsze ciacho;) pycha! bardzo bardzo polecam!!! ciasto jest puchate, bardzo czekoladowe mniam…
piękny
Ale fantastycznie wygląda z tymi czekoladowymi wiórkami! 🙂
Asieńko, z okazji imienin, życzę Ci samych pogodnych chwil w życziu oraz sympatycznych ludzi wokół siebie, buziak:)
Asiu, najlepszego! jakbym mogła to już byłabym u Ciebie i zajadała się tym cudnym tortem 🙂
Bardzo Wam dziękuję za tyle miłych słów i życzeń!! Po takich licznych i przemiłych życzeniach nie ma wyjścia i musi się wszystko spełnić:):)
Pozdrawiam Was serdecznie i dziękuję, że byliście w tym miłym dniu ze mną:):)
Asiek.
Wszystkiego co NAJLEPSZE i NAJPIĘKNIEJSZE!
Wszystkiego najlepszego!!!! Niech Ci się spełniają wszystkie marzenia 🙂 i…aby zawsze Ci się chciało tak jak czasem Ci się nie chce 😉 i tego słonka też Ci życzę 😉
Wszystkiego najlepszego z okazji imienin 🙂
Twój przepis jest pierwszym przepisem dodanym do akcji Festiwal mascarpone 🙂
Udanych imienin! Z takim tortem na pewno byly 🙂 Pieknie sie prezentuje 🙂
Diabelsko smacznie wygląda 🙂 A Tobie z okazji imienin wszystkiego naj, naj, naj…. 🙂
Asiu, wszystkiego NAJ NAJ NAJ! 🙂
A tort REWELACYJNY 🙂
hohoho!
co za dzieło!
diabelski… diabelnie szykowny!
To jeszcze raz wszystkiego najlepszego 🙂 Wspaniały torcik. Rozumiem, że można się częstowac? 🙂
Wszystkiego najlepszego z okazji imienin!!!! I zabieram kawałeczek pysznie wyglądającego tortu:)
Asiek, wszystkiego naj! Zeby się spełniło wszystko co napisałas:)
a torcik imieninowy – palce lizać!!!
podoba mie się pomysł na ten krem:)
Dużo radości, szczęścia i zdrowia, uśmiechu oraz spijania samej śmietanki z życia:) Tort rewelacyjny! Do niego kieliszek szampana i wznoszę Twoje zdrówko:)
Zgadzam się…tort niebiański raczej:0
Wszystkiego naj kochana:0 żeby się szczęściło!:)
wszystkiego najlepszego i smacznego (: Mnie aż ślinka cieknie na sam widok. Z chęcią bym zjadła taki kawałek tortu (:
Asiu, wszystkiego najlepszego. Torcik bardziej niebiański niż diabelski, hahaha!:)
A ta róża to pewnie od Pafki, co? Założę się, że wyjęta z pozostałych 30-tu z bukietu…? Bo żeby docenić taką żonę, to mniej nie wypada…! ;>
Ta róża… skąd wiedziałaś??
Wszystkiego najlepszego z okazji imienin =] aby życie Cię rozpieszczało i abyś nadal piekła takie cuda jak ten tort! :]
wszystkiego najlepszego 🙂 chętnie poczęstuję się tortem
piekny!!!! Buziaki imieninowe;)
tort jest przepiękny i pewnie bosko smakuje
Wszystkie najlepszego! Aby Ci się chciało bardziej niż ci się niechce! Aby ciasta rosły ale nie pękały, aby przepisy się udawały i wszystkim smakowały… aby córcia nie marudziła a mąż nie krzyczał… aby nowy piekarnik był lepszy od starego… aby… Ty zresztą wiesz co aby 🙂
Buziaki!!!!!
Pafka
O ludzie!! Przeczytałeś wpis… jestem pod wrażeniem:)!! Dziękuję kochanie:)