Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

4.64 avg. rating (92% score) - 14 votes

W lodówce zalegały od dłuższego czasu borówki. Pomysłów jak je wykorzystać było tysiąc, ale żaden nie został zrealizowany. Aż do dzisiaj, kiedy znalazłam w lodówce drożdże. I w ten oto sposób powstało pyszne, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe.  Niekłopotliwe w wykonaniu. Po prostu idealne. Polecam bardzo!

Ciasto drożdżowe z borówkami i z kruszonką

 

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki masła (roztopionego)
  • 25g drożdży
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 1/3 łyżeczki soli

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowe na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wyłożyć ciasto. Na wierzch poukładać dowolne owoce. Posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę

  • 50 g roztopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Ciasto drożdżowe z borówkami i z kruszonkąCiasto drożdżowe z borówkami i z kruszonką

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

24 odpowiedzi na „Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

  1. avatar Kasia M. pisze:

    Ciasto właśnie wyjechało z piekarnika. Zrobiłam ze śliwkami i posypałam cynamonem po kruszonce :)

  2. avatar Kasiek pisze:

    Wlasnie upieklam. Ciasto wyglada i smakuje rewelacyjnie.

  3. avatar dorota20w pisze:

    przepysznie wygląda

  4. avatar wypiekibeaty pisze:

    Drożdżowe zawsze idealne :)
    A ja w lodówce też mam borówki i nie wiem co z nimi zrobić.
    pozdrawiam

  5. avatar Olciaky pisze:

    Łał,
    moje smaki:D

  6. avatar jolus-75 pisze:

    To jutro robie drozdzowca z truskawkami:))))

  7. avatar jolus-75 pisze:

    A ile tych owocow zeby sie ciasto nie zapadlo i nie bylo zakalca?
    Dziekuje z gory za odpowiedz:)

  8. avatar Evitaa pisze:

    Dzięki Ci za te „borówki”. Też używam tej nazwy, której większość „jagodowych” nie potrafi zrozumieć ;).
    A takie ciasta wprost uwielbiam.

  9. avatar Nemi pisze:

    Ciasto drożdżowe zawsze brzmi jak poemat;) Wygląda przepysznie! Pozdrawiam!

  10. avatar Maggie pisze:

    Piekne ciasto, piekne zdjecia. Drozdzowe ciacha zawsze kojarza mi sie z domem :)

  11. avatar tastefully pisze:

    Kruszonka cała moja! :-))))

  12. avatar SmacznaPyza pisze:

    uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, ale ręki to do takiego nie mam….nie znoszę wyrabiania!

  13. avatar wiosenka27 pisze:

    Ciasto z kruszonką…hmmm…pycha:)

  14. avatar margoja pisze:

    Jest po prostu nieskazitelna! taka….do zjedzenia:))))
    pozdrawiam:)

  15. o jejjjj, takie ciasto robila moja babcia, ta kruszonka to poezja:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *