Sernikobrownies z malinami

4.82 avg. rating (95% score) - 11 votes

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam brownies od razu wiedziałam, że będzie mi smakować. A tym bardziej połączenie brownies z serem i malinami. Rozkosz dla podniebienia. Do tego zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia sprawia, że nie mogę się doczekać kiedy będzie gotowe. Jest bardzo proste w wykonaniu, dlatego polecam również tym, którzy swoją przygodę w kuchni dopiero zaczynają. U mnie, z powodu wielkiej ochoty na brownies a braku malin –  wersja z wiśniami  – równie pyszna! Przepis Nigelli

Serniko brownie

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru (wg mnie stanowczo za dużo, użyłam 200g do masy czekoladowej i 70g do sera)
  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 400 g sera kremowego (można użyć zwykłego twarogu wcześniej zmielonego)
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g świeżych lub mrożonych malin

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło i 200g cukru zmiksować na białą, puszystą masę. Dodać 3 jajka po każdym dokładnie miksując. Wlać roztopioną i ostudzoną czekoladę i dalej miksować. Na koniec wsypać mąkę i dobrze zmiksować.

W drugim naczyniu utrzeć ser z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i 2 jajkami. Powstała masa powinna być gładka.

Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 3/4 masy czekoladowej, na to masę serową a na sam wierzch pozostałą masę czekoladową. Masa czekoladowa jest dość gęsta, więc dobrze jest wykładać ja kupkami na masie serowej i delikatnie, równo rozprowadzić po powierzchni. Na wierzch wyłożyć maliny, lekko wciskając je w masę czekoladową.

Piec w temperaturze 170° C przez 45 – 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Serniko brownie

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki, z owocami i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „Sernikobrownies z malinami

  1. avatar charmante pisze:

    Nie próbowałam nigdy takiego połączenia w swojej kuchni, ten dodatek malin mnie intryguje 😀

  2. avatar Kasia pisze:

    Mam 2 pytania:
    czy jako serka można użyć mascarpone albo philadelphii?
    czy podany czas pieczenia i temp. będzie taki sam dla kuchenki z termoobiegiem?

    • avatar Asiek pisze:

      Mascarpone nie, philadelphia tak. Czas pieczenia podany jest na grzałkę góra-dół. Musisz obniżyć temperaturę o jakieś 20st. Czas pieczenia też może być inny. Ale 45 minut na pewno. Po tym czasie po prostu musisz sprawdzić.

  3. avatar Karolina pisze:

    A można te ciasto piec bez owoców?
    Pozdrawiam

  4. avatar Iwona pisze:

    całkiem niedawno odkrylam przepisy na brownies …to moje 2 ulubione wypieki bo 1 to serniki,i zrobilam wedlug Twojego przepisu to pyyyyyyszzzzzzzzne polaczenie.zakochalam sie w tym ciescie i polecam wszytkim z czystym sumieniem ,watro sprobowac :)

  5. avatar sowa_nie_sowa pisze:

    Połączenie w jednym cieście czekolady i sera to najlepsze co może być! To moje ulubione smaki:)
    Pozdrowienia!

  6. o nieee, dlaczego ja nie widziałam tego cuda wcześniej, wszystkimi zmysłami czuję jego smak i zapach, zapisuję i muszę namówić dziewczynę mojego brata na upieczenie tak fajnego ciacha:)

  7. Sernikobrownie to moje ulubione ciasto! Z malinami jeszcze nie robiłam, pycha!

  8. avatar bernadeta pisze:

    takie ciacho na pochmurny weekend idealne.

  9. avatar kornik pisze:

    Ach! co za pyszności! częstuję się kawałkiem:)
    i u mnie dziś brownies, z czereśniami dla odmiany.
    Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *