Sernik z batonikami daim

4.67 avg. rating (93% score) - 12 votes

Ten sernik chodził za mną od bardzo, bardzo dawna, ale co kupiłam najważniejszy składnik (batoniki), to dziwnie znikał z szafki. Dlatego w przypływie wielkiego natchnienia i ogromnej ochoty na sernik pojechałam do Ikei i w nocy już  był gotowy:). Sernik posmakuje wszystkim, którzy choć troszkę lubią karmel. Jest dość zwarty, mi wyszedł kremowy. Zniknął nie wiem kiedy… Przepis znaleziony u Dorotuś. Ja bardzo, bardzo polecam!

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek digestive
  • 60 g masła
  • 50 g drobno posiekanych batoników daim

Zmielić w blenderze ciastka, połączyć z rozpuszczonym masłem i batonikami. Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w jej dno masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam wiaderkowego śmietankowego o zawartości tłuszczu ok 26%)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 budyń wanilinowy (40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki (użyłam około 80 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g posiekanych batoników daim

Mikserem utrzeć ser, cukier, budyń, kaszę, śmietany i ekstrakt z wanilii na gładka masę. Następnie wbijaćć po jednym jajku, miksując po każdym. Na koniec wmieszać posiekane batoniki.

Masę serową wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 180°C przez około 70 minut. Ponieważ piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, mój sernik był równy z górą tortownicy, więc żeby mi przypadkiem nie urósł,  piekłam w temperaturze 150°C przez 1,5 godziny. Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić w lodówce przez około 3 godz. a najlepiej przez całą noc.

Dekoracja na wierzch:

  • 200g masy karmelowej
  • 50g posiekanych batoników daim.

Sernik posmarować masą karmelową i ozdobić posiekanymi batonikami.

Na koniec mała galeria na pobudzenie ślinianek i zachętę do samodzielnego wypieku :-)

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

21 odpowiedzi na „Sernik z batonikami daim

  1. avatar teżAsia pisze:

    Przecudny ten sernik, aż sama sprobuję go zrobic :)
    Tylko podpowiedz:
    Czy ciastka digestive to zwykle krakersy/herbatniki??
    I jak myslisz, jakim innym batonikiem mozna zastapic daim? Może twixem?
    Pozdrawiam! :)

    • avatar Asiek pisze:

      Ciastka digestive to herbatniki pełnoziarniste, jeśli nie znajdziesz, zastąp je innymi pełnoziarnistymi lub zwykłymi herbatnikami. Daimy można zastąpić podobnymi, które są dostępne w ikei w sklepiku spożywczym, małe batoniki zapakowane w biało-brązowe papierki, zresztą Daimy są już dostępne w Ikei, widziałam też w empikach i w sklepach Piotr i Paweł. Nie wiem jakie inne batoniki są podobne do daimów (twardy karmel zalany czekoladą). Ale na pewno nie twixy.
      Pozdrawiam!

  2. avatar megii013 pisze:

    Ale apetyczny ten serniczek, piekny!;)))

  3. avatar Pluskotka pisze:

    Najbliższą Ikeę mam w Łodzi i na szczęście tam studiuję, więc jest nadzieja na ten sernik. :)

  4. avatar Russkaya pisze:

    Mmrrrr….! :)))

  5. avatar Łyżka pisze:

    cudowny! musi być pyszny!
    szkoda, że nie mam gdzie kupić tych batoników…
    pozdrawiam 😉

  6. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję za miłe słowa, są bardzo budujące w szczególności, że dopiero zaczynam swoją „przygodę kulinarną”. Pozytywnie nastrajają do dalszego działania:>

  7. wygląda pięknie, zdjęcie pyszni się również u nas, dziękujemy za dodanie! :)

  8. avatar Anulawkuchni pisze:

    Zachwycające zdjęcia!! Aż mi ślinka cieknie….

  9. avatar Kaś pisze:

    wygląda niesamowicie! moje ślinianki są mocno pobudzone :)

  10. Wygląda extra :) Nic tylko zatopić swoje kiełki w nim, porywam kawałek :)

  11. avatar Maggie pisze:

    Czaje sie na ten sernik juz od jakiegos czasu – i mam dokladnie ten sam problem: „znikajace” batoniki Daim. Ale pewnego pieknego dnia wezme sie i upieke. Zwlaszcza, ze teraz, po tym, jak zobaczylam go u ciebie, nakrecilam sie na niego jeszcze bardziej.

  12. avatar Mania pisze:

    Jest genialny. Muszę go koniecznie spróbować :)

  13. avatar Emma pisze:

    No to wpadłam, jestem nałogowym pożeraczem cukierków Daim, to cudo, to chyba specjalnie dla mnie ;))

  14. avatar Kasiaaaa24 pisze:

    Jaki piękny………. Chcę kawałek! I nie obchodzi mnie, że już go nie ma :) Upieczesz drugi i kurierem do Krakowa 😉
    Cudowny jest!

  15. avatar Andzia pisze:

    no pięknie!!!
    Godzina prawie 23, a mi ślinka cieknie na widok tego ciasta… i co tu teraz poczynić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *