Mleczne ciasteczka

5.00 avg. rating (99% score) - 12 votes

To ulubione ciastka mojej Córki. Kiedy tylko wyjmuję z szafki mleko w proszku, zawsze już jest koło mnie i pyta, czy dziś pieczemy jej ulubione ciastka. Są bardzo smaczne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Mają cudowny mleczny smak. A ten dodatek  białej czekolady… Po prostu idealne! Przepis pochodzi z tej strony. Polecam bardzo!

Ciasteczka mleczne

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g białej czekolady, posiekanej

Ubić na puszystą masę masło z cukrem. Roztrzepać jajka i pomału dodawać do masy maślanej. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, masa może się zwarzyć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko razem. Na końcu dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kulki można lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Studzić na kratce.

Ciasteczka mleczne

Ciasteczka mleczne

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

19 odpowiedzi na „Mleczne ciasteczka

  1. avatar qwerty pisze:

    można dodać więcej mleka w proszku kosztem mąki? jeżeli tak to o ile?

  2. avatar Ewa pisze:

    Asiu, ciasteczka są przepyszne :) dodatkowo powiem, że bardzo podoba mi się konsystencja surowego ciasta, wdzięcznie się z nimi pracowało 😉

  3. avatar Agniś pisze:

    Pytania mam. Czy to mleko w proszku ma być takie granulowane, w proszku, czy to „tłustsze”, gęste w „pyłku” ? :) (nie wiem, jak nazwać, ale pewnie wiadomo o co chodzi). Mam tylko to w proszku. I czy ciasto wyjdzie dobre, gdy np. zmniejszę ilość cukru ? Są uwagi, że ciastka wychodzą bardzo słodkie, do tego ta biała czekolada…. Zatem ?

    • avatar Asiek pisze:

      Mleko w proszku ma być takie tłuste, nie granulowane. Wg mnie nie są bardzo słodkie, ale wiadomo, to rzecz gustu. Cukru nie ma dużo, tylko pół szklanki, ale jak się obawiasz, że jednak będzie za słodko, to możesz spróbować dodać jeszcze mniej.
      Pozdrawiam:)

  4. avatar Agata pisze:

    Właśnie je upiekłam 10 min temu. Ale przepis miałam skądś inąd i bez białej czekolady. Słodkie jak diabli, nic dziwnego, że córka się nimi zajada :)

  5. avatar Kaśka pisze:

    Pycha, pycha, pycha ! Najprostsze ciastka jakie robiłam!

  6. avatar M. pisze:

    Ciasteczka są cudne! Podczas tego weekendu musiałam piec je dwa razy, bo byłam w domku i jakoś je wymiotło.
    Dzisiaj robię je na studiach jako przysmak „odstresowujący” na sesję :)
    Pozdrawiam cieplutko!

  7. avatar Joasia pisze:

    Mniam, też są to jedne z moich ulubionych ciasteczek:)

  8. avatar moje pasje pisze:

    super :) Nie znałam ich :) Zapisane :) a mleko akurat mam 😀

  9. avatar boregi pisze:

    Wyglądają przepysznie, a sądząc po składnikach tak też muszą smakować 😉 Uwielbiam mleko w proszku !
    Pozdrawiam :)

  10. avatar Arven pisze:

    O, ja też pierwsze co pomyślałam, że to biszkopciki 😉
    Ale to coś znacznie lepszego…zapowiadają się pysznie!

  11. Prześliczne wyszły, mam też ten przepis i nie zawaham się go użyć w chwili słabości 😉

  12. avatar tastefully pisze:

    Jak jeszcze zostały, to ja poproszę :))))

  13. Pierwsze patrząc na zdjęcie myślałem że są to biszkopciki :-) Bardzo ciekawy przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *