Maślankowe ciasto ze śliwkami

Maślankowe ciasto ze śliwkami
15 votes, 4.33 avg. rating (87% score)

Bardzo popularne ciasto, łatwe do zrobienia i smaczne tak, że zostają po nim tylko okruszki… Miękkie i puszyste. I  aż wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej go nie robiłam. Teraz wiem, że to był mój błąd. Przepis znalazłam na blogu Kasi i bardzo za niego dziękuję.

Ciasto owocowe na maślance (ze śliwkami)

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki (nie miałam, dałam kefir)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 2)
  • śliwki

Ubić jajka z cukrem na jasną, puszysta masę. Dodawać olej cały czas miksując a następnie maślankę,  miksując ok 3 minuty. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy miksując na małych obrotach.

Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Na wierzch wyłożyć owoce ( u mnie były to śliwki, ale mogą być dowolne inne).

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut lub do suchego patyczka.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto owocowe na maślance (ze śliwkami)

Ciasto owocowe na maślance (ze śliwkami)

Smacznego!

Od dzisiaj można też zapisać się na powiadomienia o nowych wpisach – w ten sposób żadna słodkość Cię nie ominie :-) [opcja dostępna z menu "Powiadomienia" lub podczas dodawania komentarza].

Wpis w przepisach na: Ciasta, z owocami i powiązany ze składnikami , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

37 odpowiedzi na „Maślankowe ciasto ze śliwkami

  1. avatar Iga pisze:

    Ciasto z maślanką – po prostu pychota! Niebo w gębie :)

  2. avatar anutekm pisze:

    Przepis rewelacyjny, ciasto udało się za pierwszym razem.
    pozdrawiam wszystkich uwielbiających śliwki

  3. avatar Jagoda pisze:

    Dziś będę piekła z Twojego przepisu, i wykorzystam kefir. Mam nadzieję, że będzie smaczne i pięknę jak w wymienionym komentarzach. Pozdrawiam

  4. avatar elphame pisze:

    Świetny przepis, dziś wypróbowałam (również z kefirem zamiast maślanki) i wyszło rewelacyjne ciasto!

  5. avatar Norbert pisze:

    Totalnie spierniczyłem ciasto!
    “Wyrósł” mi piękny zakalec!
    Choć za pierwszym razem ciasto było wspaniałe, pięknie urosło i niestety, szybko zniknęło.
    Wczoraj aby przyspieszyć procesy zmieliłem szklankę cukru… nie wiem czy to czasami nie przyczyniło się do zakalca… i dodałem ciut mniej proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)

    • avatar Asiek pisze:

      Kurcze, strasznie mi przykro:(. Niestety, z ciastami robionymi na maślance ja też tak mam, że czasem mi wychodzi zakalec i nigdy nie wiem czemu:(. Być może w Twoim przypadku ten proszek miał znaczenie, bo jednak 3 łyżeczki a półtorej to różnica, ale szczerze powiem, że nie wiem dlaczego tak się dzieje. Chyba dlatego unikam raczej ciast na maślance…
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)

  6. avatar aniaM pisze:

    Zrobiłam wczoraj! wyszlo extra! nawet te przytwarde śliwki, które nabyłam są pyszne i soczyste, a córka, która śliwki w życiu nie zjadła wsunęła wczoraj 4 kawałki i dziś zaniosła pojemnij do szkoły!!! wielkie dzięki za ten przepis!!!

  7. avatar agula pisze:

    Moje ciasto właśnie siedzi w piekarniku i pięknie pachnie, wygląda rewelacyjnie!
    Dzięki za super przepis

  8. avatar asia83 pisze:

    Jak zjemy murzynka to ten wypiek bedzie nastepny :)

  9. avatar Katarzyna pisze:

    Smakowicie wygląda, zaraz idę wypróbować przepis :-)
    Pozdrawiam

  10. avatar pytanie pisze:

    czy piekarnik ma być wczesniej nagrzany? jezeli tak,to do jakiej temperatury? a pieczenie ciasta “góra-dół” czy termoobieg?

    • avatar Asiek pisze:

      Zawsze wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia 180 stopni, podana w przepisie:) Ja piekę góra dół, ale myślę, że spokojnie może być termoobieg.
      Powodzenia i pozdrawiam:)

  11. avatar Gruba Jadzia pisze:

    Bardzo lubię to ciasto, mimo prostoty wykonania, jest bardzo smaczne. Robiłam, już z truskawkami, śliwkami, rabarbarem i tylko z agrestem mi nie wyszło.

  12. avatar mamabartka pisze:

    oj zjadłabym zjadła

  13. avatar Izaa pisze:

    robie podobne i potwierdzam jest pyszne!!!!

  14. avatar od-kuchni pisze:

    To ciasto musi być pyszne!
    ps. zapraszam do mnie na blog po odbiór wyróżnienia :)

  15. Uroczo wyglada i już czuję jego zapach a jutro sama wciagne kawaleczek podobnego ciacha u mojej mamy, piekła dzisiaj mniammmm, wezme przepis i zamieszcze na blogu, buziak, pozdrawiam:)

  16. Wygląda obłędnie, a niedługo zaczyna się na dobre sezon śliwkowy… więc szybko będe mogła wypróbować. :)

  17. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Piękne Ci wyszło :) Pozdrawiam Was ciepło i życzę miłego weekendu :)

  18. Śliwkowe rewelacyjne! Obowiązkowo chociaż raz w sezonie :)

  19. avatar EVE pisze:

    bardzo lubię takie ciasta owocowe, a Twoje prezentuje się wyśmienicie!

  20. avatar Smaczny Dom pisze:

    Czy masz czasem tak, ze jak widzisz takie cudo to masz ochote po prostu zatopic zeby w tym cudzie?:) Twoje ciasto przesmacznie wyglada:)\
    co do wstydu..gdybys wiedziala ILE przepisow JA nie zrobilam jeszcze dotad..:) ja sie ciesze..bo wiem, ze wiele przede mna:)

  21. avatar tastefully pisze:

    Tak, znam ciasta robione na maślence/jogurcie/kefirze. Są zawsze puszyste i rozpływające się w ustach. A ze śliwkami, to moje ulubione :)