Ciasto kokosowe

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała je zrobić. Wielka ochota na coś kokosowego zdecydowała za mnie. Ciasto jest bardzo, bardzo smaczne, niby niepozorne, ale uwierzcie – warto je zrobić! Mocno kokosowe, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady, wilgotne. Po prostu super! Przepis znalazłam u Konrada, któremu  za niego dziękuję! Polecam!

Ciasto kokosowe

Składniki na małą keksówkę:

  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 200ml cukru
  • 200ml wiórków kokosowych
  • 50g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie dałam, bo nie lubię)
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 75ml mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe do obsypania foremki

Rozpuścić masło i odstawić aby przestygło. Jajka z cukrem ubić na białą, puszystą masę. Dodać masło i ubić razem. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, wiórki kokosowe, skórką pomarańczową, posiekaną czekoladę i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu naczyń, dokładnie wymieszać.

Małą foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi. Wleć do niej powstałą masę.

Piec w temperaturze 175°C przez około45 minut. Zostawić w formie do ostygnięcia. Ciasto jest bardzo delikatne.

Ciasto kokosoweCiasto kokosowe

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

30 odpowiedzi na „Ciasto kokosowe

  1. avatar Agha pisze:

    Czy jajka mają być ubijane w całości czy same żółtka na kogel-mogel? ?

  2. avatar Ania pisze:

    Czy cukier, kokos i mąka mają rzeczywiście być odmierzane w ml? Bo część składników podana jest w gramach część w mililitrach?

  3. avatar marta pisze:

    chciałam dopytać. Bo piszesz jajka (nie białko), a potem że ubić je na białą masę, co nie bardzo daje się zrobić przy obecności żółtek 😉

  4. avatar Kubek pisze:

    Jakie wymiary ma „mała foremka keksowa” ? Bo spotykam się w przepisach z naprawdę róznymi. Nie wiem czy w takim razie do mojej keksówki 30 x 11 nie trzeba by zwiększyć składników o połowę? Proszę o odpowiedź.

    • avatar Asiek pisze:

      Moja mała keksówka ma górne wymiary 26x12cm. Ciasto wychodzi niskie. Gdybyś zdecydowała się zwiększyć proporcje, pamiętaj o wydłużeniu czasu pieczenia.

  5. avatar Moi Lolita pisze:

    A czy może być margaryna?

  6. avatar Moi Lolita pisze:

    Mam wielką ochotę na to ciasto, ale boję się że jak dodam te masło do ubitej piany to ona opadnie.. :(

    • avatar Asiek pisze:

      To ciasto jest bardzo proste, nie powinno się nic złego w nim wydarzyć, ono samo w sobie jest dość ciężkie, zbite i wilgotne, więc zakalca tu nie powinno być.

  7. wygląda na pyszne!Dziękujemy za dodanie zdjęcia i czekamy na następne :)

  8. avatar Izaa pisze:

    pięknie wygląda …uwielbiam wszystko co kokosowe:)

  9. avatar zjedz_mnie pisze:

    Wyglada super rewelacyjnie. No i chyba zagoniłaś mnie do kuchni ;]

  10. avatar Łyżka pisze:

    wygląda wspaniale :)
    chętnie zjadłabym kawałek…

  11. avatar Maggie pisze:

    Wszystko, co kokosowe, darze uwielbieniem – to idealne ciasto dla mnie!

  12. Ja tez mam nie raz ciągoty na coś kokosowego. Ciasto jest super, już zapisałam :)

  13. avatar tastefully pisze:

    Faktycznie, wygląda na baaaaardzo wilgotne. To ciasto jest dla mnie, bo uwielbiam kokos. A zdjęcia jak zwykle super.

  14. avatar Spencer pisze:

    Super wygląda z tymi kawałeczkami czekolady! A z taką ilością wiórków to musi być po prostu pyszne!

  15. Wyszło ci rewelacyjnie. Cieszę się że smakowało :)

  16. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Wygląda przepysznie. Nie ma to jak wilgotne ciasto :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *