Czyli malutkie kakaowe ciasteczka przekładane nutellą. Ciasteczka są bardzo kruche, same w sobie mało słodkie a słodyczy dodaje i właśnie nutella. Było z nimi trochę ciężko, bo trudno się je wyciska, ale warto się trochę pomęczyć… Przepis pochodzi z ‘The Australian Women’s Weekly’ – ‘ Chocolate – 70 wicked recipes’, znaleziony u Dorotuś. Polecam!
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 220 g mąki pszennej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- nutella – do przełożenia
Ubić masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Napełnić szprycę gotowym ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać małe ciasteczka.
Piec w temperaturze 170°C przez 10 minut, aż do czasu, gdy ciasteczka nie będą już miękkie. U mnie było to 12 minut.
Ostudzone przełożyć nutellą.
Smacznego!
czy te piekn ciasteczką są bez jjek i proszku do pieczenia?
Skoro nie ma ich w składnikach, to znaczy, że są bez:)
wczoraj piekłam te ciasteczka z Pani przepisu,ale przełożyłam je czekoladowym ganache i posypałam cukrem pudrem. Jedna porcja to zdecydowanie za mało dla moich dwóch synów.
Cudnie pyszne 🙂
Dziękuję za przepis
Łyżki mają być czubate czy płaskie ?
Łyżki zwykłe, nie czubate.
Są naprawdę pyszne.Też je robiłam ale z przepisu Doroty.Mi wyszło ich już złożonych ponad 70 sztuk malutkich pysznych słodko-gorzkich ciach.
Na ile porcji wystarczają składniki podane w przepisie?
Przyznam szczerze, że nie pamiętam:( Zależy to też od wielkości wyciśniętych ciasteczek. Ale myślę, że z 40 sztuk już złożonych to na pewno.
Pozdrawiam:)
Pycha, do kawki idealne 🙂
tak czarują, że nie odmówię przesyłki do Torunia:))
Urocze maleństwa 🙂
można schrupać jedno ciasteczko?
Cudowne, cudowne, cudowne :))
Wygladaja bajecznie i bardzo czekoladowo!
Śliczne…
Wygladają tak czekoladowo, ze można przyprawic się o zawrót głowy! 😀 Pyszności.
Pięknie wyglądają! Za mną od tak dawna chodzą jakieś ciasteczka, że chyba zjadłabym wszystkie…
cudne są nawet teraz bym sobie kilka zjadła…;)