Bułeczki maślane

Bułeczki maślane
11 votes, 4.82 avg. rating (96% score)

Pyszne maślane bułeczki, które same rozpływają się w ustach. W sam raz do szklanki mleka. Na lekkie śniadanie lub popołudniową przegryzkę. Idealne dla małych i dużych:). Robiłam je już wielokrotnie, zawsze wychodzą idealne. Przepis pochodzi ze strony ‘Moje Wypieki”. Polecam bardzo!

Bułeczki maślane

Składniki na około 26 bułeczek:

  • 150 g masła
  • 500 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 – 150 g cukru
  • około 1 kg mąki pszennej
  • 200 g rodzynek (zastąpiłam chipsami czekoladowymi)

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Do miski wsypać 3/4 mąki. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać szklankę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Ostawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. W garnuszku podgrzać resztę mleka i rozpuścić w nim masło. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka z tłuszczem, pozostały cukier, sól i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać pozostałą mąkę. Odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, dodając rodzynki ( u mnie chipsy czekoladowe).

Formować kulki (około 70g) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20 – 30 minut. Podrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem. (Ja trochę się pobawiłam i zrobiłam różne kształty bułeczek).

Bułeczki maślane

 

Piec w temperaturze 220°C przez 10 minut.

Bułeczki maślaneBułeczki maślane

Smacznego!

Wpis w przepisach na: Bułki drożdżowe i powiązany ze składnikami , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

28 odpowiedzi na „Bułeczki maślane

  1. avatar Ryusenka pisze:

    Wszyszly cudne!! nie do konca zrozumialam, ze zaczyn powinno sie zrobic w tej samej misce i zrobilam go w osobnej, ale jak widze to niczemu nie zaszkodzilo.
    Pozwolilam sobie tylko dodac jedno jajko zmiejszajac troszke ilosc mleka, i dodajac ciut wiecej maselka. Wyszly przecudne, serdecznie dziekuje za bardzo udany przepis :D

  2. avatar kasia pisze:

    czy swieze drozdze mozna zastapic suchymi ? i w jaki sposob je zastosowac? z gory dzieki za podpowidz ;)

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz użyć suchych drożdży, wtedy dajesz 20g i nie musisz robić rozczynu. Rozpuszczasz je w małej ilości mleka i dodajesz do pozostałych składników.

  3. avatar Agata pisze:

    Po raz kolejny coś jest nie tak z przepisem drożdżowym. To już 3 przepis gdzie nie zgadza się treść. Wpierw dajemy jakieś 750g mąki dodajemy mleko i tylko odrobinę mąki? Coś tu jest nie tak.

    • avatar Asiek pisze:

      Wszystko jest tak, zapewniam. W tej wsypanej mące robimy dołek do którego wlewamy mleko i zasypujemy niewielką ilością mąki tylko tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Tak robimy rozczyn. Dopiero potem mieszamy resztę składników. Należy czytać ze zrozumieniem…

  4. avatar kinia pisze:

    wyszly super:) smakowaly i dużym i małym z masełkiem i powidłami śliwkowymi bomba!!

  5. avatar kinia pisze:

    właśnie czekam, aż ciasto wyrośnie, ciekawe co wyjdzie:)

  6. avatar Kubama77 pisze:

    Już nie mogę się doczekać,moja mama mi je dzisiaj zrobi po długich prośbach!
    Mam nadzieję,że będą pyszne :)
    Dzięki za przepis! ;)

  7. avatar SpiralSol pisze:

    Pierwszy raz w życiu robiłem wypieki drożdżowe!!! Bałem się, że wyjdzie zakalec – ale nie potrzebnie się obawiałem!!! Była pochwała od żony i córki!! Świetny przepis. Godny polecenia. Pozdrawiam

  8. avatar Gosia pisze:

    Super bułeczki. Dziś zrobiłam dla moich łakomczuchów. Zajadali się aż uszy się trzęsły. Gorąco polecam!!!!

  9. avatar Kolia pisze:

    nawet w połowie nie są takie śliczne jak twoje :)
    Ale przyznam, że smakują całkiem całkiem !
    Mniam !

  10. avatar Kolia pisze:

    póki co :) całkiem ładnie rośnie , ale klei mi się do rąk ;(
    dołożyć jeszcze mąki czy może formować je na mące ? jak myślisz ?

  11. avatar kolia pisze:

    Twoje wyglądają cudnie i to mnie zachęciło do działania. Wsypałam do miski mąkę 3/4 dodałam drożdże, mleko i zamarłam ! W życiu z takiej ilości nie uzyskam konsystencji śmietany ! No ale nic, dodałam więcej mleka i robiłam jak dalej pisałaś. Teraz czekam z niecierpliwością 2h i co to będzie ?

    • avatar Asiek pisze:

      Bo tak jak jest napisane w przepisie, trzeba zasypać niewielką ilością mąki, a nie całością:). Mam jednak nadzieję, że coś z tego wyjdzie:)

  12. avatar zauberi pisze:

    śliczne bułeczki, dawno nie piekłam :)

  13. avatar mamabartka pisze:

    pyszne śniadanko

  14. avatar tastefully pisze:

    Bułeczki wyglądają jak malowane :)

  15. avatar Kasiaaaa24 pisze:

    Ale piękne :) Wszystkie :)

  16. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję za te miłe słowa!:)

  17. avatar aga pisze:

    sa sliczne:)

  18. avatar moje pasje pisze:

    wyglądają niesamowicie!!! Pycha!!!!

  19. avatar EVE pisze:

    jakie piękne bułeczki!

  20. avatar chantel pisze:

    bułki z rodzynkami uwielbiam, a takie z czekoladą też by były cudowne :)