Sernik – najlepszy na świecie

3.95 avg. rating (79% score) - 178 votes

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

359 odpowiedzi na „Sernik – najlepszy na świecie

  1. avatar Ania pisze:

    Witam,
    czy można czymś zastąpić (np. maizeną?) lub pominąć budyń w proszku?
    Pozdrawiam
    P.S. Sernik najlepszy :)

  2. avatar Magdalena pisze:

    Zanim upiekłam ten sernik, dwa wyrzuciłam… Powiedziałam sobie „Do trzech razy sztuka, jeśli się nie uda, to już nigdy więcej nie spróbuję” :)
    Dziękuję za wspaniały przepis 😀

  3. avatar Marek pisze:

    Mój już w piekarniku, masa wyszła przepyszna. Teraz dajmy mu czas. Nie mam absolutnie doświadczenia w pieczeniu serników, to mój debiut. Czasami coś upiekę jednak ze wzg na miejsce w jakim się znajduje nie zawsze mam składniki. Jestem kapitanem statku a jutro Święta więc chciałem aby chociaż namiastka tej atmosfery domowej mogła zagościć na stole. Kucharza mam filipińczyka i super gotuje ale serników nie piecze. Dam znać czy wyszedł, bardzo się „eksajtuję”.

  4. avatar Zapytanie pisze:

    Ja mam pytanie czy mozna zrobic na biszkopcie lub na kruchym spodzie i czy mozna do srodka dac rodzynki lub innego rodzaju bakalie

  5. avatar natalia pisze:

    Witaj, zawsze robie go wg Twojego przepisu juz od 5 lat :) jest pyszny :) dzis wlasnie pieke dla synka do szkoly i zawsze pieke go dluzej, okolo 80-90 min. chodz mam nowy piekarnik a wczesniej pieklam na starym to czas jest dluzszy :) pozdrawiam i dzieki za super bloga !

    • avatar Asiek pisze:

      Ja też ostatnio coś go długo piekę, chyba ser się zmienił…
      Dziękuję, że do mnie zaglądasz!
      Pozdrawiam!

      • avatar Sylwik pisze:

        Gdzie można kupić te ciasteczka na spód, objezdziłam wszystkie supermarkety i delikatesy. …nigdzie ich nie ma! Czy można zastąpić je innymi? Jakimi najlepiej?

        • avatar Asiek pisze:

          Mi najbardziej smakuje z pełnoziarnistymi (dowolnymi), ale jeśli nie możesz nigdzie kupić, to mogą być dowolne inne herbatniki, jakie lubisz.

          • avatar Sylwik pisze:

            Dziękuję za odpowiedź ☺ W końcu kupiłam Krakuski zbożowe z płatkami owsianymi (2 paczki po 143g. Z drugiej paczki dałam trochę ponad połowę ) Sernik wyszedł pychota, stał przez noc w lodówce, właśnie znika następny kawałek. ….

        • avatar Kamila pisze:

          Ciasteczka dostepne w biedronce lub lidlu:) Sernik jadlam w noc sylwestrowa w 2015 roku u znajomych. Od tej pory zawsze go pieke. Nawet moja mama przestala piec swoj sernik, bo stwierdzila, ze ten jest najlepszy na swiecie :)

  6. avatar Lena pisze:

    Pierwszy raz w życiu robiłam sernik. Gdy się piekł był bardzo wybrzuszony. Po wyłączeniu piekarnika wybrzuszenie opadło równiutko do górnej krawędzi tortownicy. Jak nalewałam masę to była koło 3cm poniżej tej krawędzi, więc sernik urósł. Piekłam go godzinę i 10min, wtedy po naciśnięciu środka – sprężynował. Kiedy był gorący, smakował jak nadzienie do naleśników i przestraszyłam się, że za wcześnie go wyjęłam. Teraz po jakimś czasie w lodówce jest przepyszny i rozpływający się w ustach =)
    Niestety ja nie zrobiłam spodu z ciastek wg przepisu. Postanowiłam zrobić taki spód jaki robię do szarlotki. Normalnie piekę szarlotkę 30min w 190 stopniach. A tu podpiekłam go 10min w 190 stopniach, a potem wrzuciłam do pieca razem z masą sernikową w 160. Mimo godziny i 10min jest taki strasznie niedopieczony. Może ciasto nie jest surowe, ale smakuje jak za wcześnie wyjęte z pieca ciasteczka… szkoda, ale sam sernik bez zarzutu.

  7. avatar aleksandra232 pisze:

    Witam, czy można sernik ucierać mikserem?

  8. avatar Ola pisze:

    Sernik pychota, cała rodzina chwaliła. Ale nie ma bata, żeby piekł się godzinę, przynajmniej w moim piekarniku. Piekę go już drugi raz, siedzi już 1h 15 min i wciąż rośnie. Pierwszy pieczony na Święta też siedział około półtorej godziny.

  9. avatar Monika pisze:

    Sernik przepyszny!Piekłam 1.5h.
    Najlepszy przepis na sernik.
    Pozdrawiam i wszystkim Wesołych Świąt 🎄

  10. avatar Monika pisze:

    Sernik przepyszny!!!Piekłam 1.5 h Najlepszy przepis na sernik.
    Pozdrawiam i wszystkim Wesołych Świąt🎄

  11. avatar martka-a pisze:

    Sernik wyszedł przepyszny, rozpływa się w ustach,mąż powiedział,że jest najlepszym sernikiem jaki jadł. Szybkie wykonanie,proste składniki. Zdecydowanie polecam.

  12. avatar anna pisze:

    Przywrocilas mi wiare w … Sama siebie :))) nigdy ciasta ktorw pieklam mi sie nie udawaly a serniki to juz w ogole a Twoj zawsze sie udaje pycha!!!

  13. avatar monika pisze:

    nie wyszedl :( mimo ze robilam wszystko według przepisu…

  14. avatar monique pisze:

    Pyszny!! Wyszedł identyczny jak u ciebie,włącznie z pęknięciami☺. Puszysty,idealny w smaku i swojej prostocie. Jedyna zmiana jakiej dokonałam to spód z kruchego ciasta (zamiast ciastek digestive) odrobinę podpieczony przed wyłożeniem masy serowej. Z pewnością przepis zawita na stałe na moim stole. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!!

  15. avatar Justa pisze:

    Serniczek pyszny. Wyszedł identyczny jak na zdjęciu autorki. Wczoraj wieczorem upieczony. Dziś już zjedzony. Pieklam prawie 2 godziny. Ale to wina mojego piekarnika. Wszystkie ciasta musze dopiekać grubo ponad normę. Pozdrawiam

  16. avatar Jolanta pisze:

    Wlasnie siedzi w piekarniku ,möj sernik.To moje pierwsze w zyciu ciasto.Martwie sie bo po godzinie jest on taki jak galareta ,caly sie trzesie w tortownicy wiec mam watpliwosc ,czy juz gotowy.Posiedzi jeszcze w tortownicyw piekarniku.Acha no i myslalam ,ze przepis jest zly ,bo zapomnialas wpisac w skladniki make ha ha .No cöz nowicjuszka ,zielona w pieczeniu ,bylam pewna ,ze w serniku maka musi byc ….a tu masz NIE MA. Trzymajcie kciuki ,nie wiem czy wyszedl ,ale wyrösl ladnie i wyglada strasznie profesjonalnie.Zobaczymy co bedzie ,czy da sie to w ogöle zjesc …..bo ja mamz pieczeniem na bakier.

  17. avatar daria pisze:

    Sprawdzam mój sernik już piecze się już 1.5 godz i mokry jest cały czas czy jest jeszcze szansa że wyjdzie?

    • avatar Asiek pisze:

      Sernik zawsze będzie mokry. To, czy jest upieczony, sprawdza się stukając lekko w środek. Jeśli sprężynuje, to znak, że jest gotowy (jest to zresztą napisane we wpisie)

  18. avatar Asia pisze:

    Sernik przepyszny:) Chciałabym go zrobić w większej blaszce prostokątnej, czy zwiększyć składniki 2 razy , czyli zrobić z 2 kg sera? Czy to nie za dużo będzie?

  19. avatar Adam pisze:

    Wyszedł bardzo smaczny ! Naprawdę polecam ten przepis :)

  20. avatar Gosia pisze:

    Najlepszy sernik na świecie, nie ma możliwości zeby nie wyszedł!:)

  21. avatar Lidia Janas pisze:

    Czy można upiec ten sernik na kruchym spodzie

  22. avatar Agnieszka pisze:

    Witam,
    Mam tortownice 22cm. Więc na pewno powinnam zredukować składniki. Czy 800g sera będzie oka, czy lepiej 750g? Z resztą składników sobie poradzę, zawsze mam problem z ilością sera, gdy mam inny rozmiar tortownicy niż podany w Pani przepisie.
    Ps. Sernik karmelowy wg Pani przepisu wyszedł obłędny, znajomi chwalili, myśleli, że kupny 😀

  23. avatar Ania pisze:

    Tak, sernik jest naprawdę cudowny.
    Jednak mam pytanie co do czasu pieczenia. Nigdy nie upiekł mi się w ciągu 1 godziny. Nastawiam na 160 st. i piekę go 1 h 30 -40 min. Czy może ma być 160 st. i termoobieg?

    • avatar Asiek pisze:

      Długość pieczenia zależy od sera. Mi też się zdarza, że piekę dłużej niż jest podane we wpisie. Ale nigdy nie piekę na termoobiegu, bo ten wysusza ciasto.
      Pozdrawiam!

  24. avatar Mamacita pisze:

    Sernik świetny! Dziękuję za tak przemyślany przepis, wyszedl idealnie puszysty i delikatny mimo że to mój 1sernik. Od teraz jeśli sernik- to tylko ten.

  25. avatar marzycielkaaa pisze:

    hej:> można zrobić go ze spodem z tego przepisu: http://babeczka.zuzka.pl/2012/08/sernik-malinowy-na-spodzie-brownies/ ?? :* pozdrawiam

  26. avatar Edyta pisze:

    Sernik jest mega !!! Tesciowa prawie zemdlała jak zobaczyła efekt końcowy :)) Hi hi :) A ja byłam dumna jak paw. Przepis świetny. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

  27. avatar wajola pisze:

    proszę powiedzcie mi czy sernik można zrobić w 29cm tortownicy?

  28. avatar Asia pisze:

    Witam,
    czy można ten sernik zrobić bez spodu?

  29. avatar Beata pisze:

    Mam pytanko moj piekarnik grzeje tylko z dołu bo u góry jest girl nie ma termoobiegiem czy dostanę jakies wskazówki ??? Prosze na emaila odpowiedz bede bardzo wdzięczna dziękuje Pozdrawiam

  30. avatar Bincia pisze:

    Witam mam zamiar upiec ten sernik tylko mam pytanie mogę go zrobić bez ekstraktu waniliowego?

  31. avatar Mmm pisze:

    Asiu masz rację! Jest to najlepszy sernik na świecie. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Delikatny, puszysty, w oole nie jest suchy. Po spróbowaniu sernika przez rodzinę grono Twoich fanów zwiększyło się co najmniej o trzy rodziny :) dziękuję za takie miłe doznania smakowe! Pozdrawiam serdecznie.

  32. avatar Malenka pisze:

    Serniczek przepyszny robiłam go urósł wielki a w smaku bajka na pewno będę go jeszcze nie raz robiła

  33. avatar Agnieszka pisze:

    Jestem strasznie nie zadowolona, sernik oklapł, jest za tłusty

  34. avatar Agnieszka pisze:

    Witam czym można by było zastąpić ekstrakt waniliowy i w jakiej ilości? Czy można upiec sernik bez spodu?
    Czy budyń ma być z cukrem czy bez?
    Jaki poleca pani twaróg wiaderkowy? (firma) aby był łatwo dostępny
    Czy zamiast tłuszczu na dno można użyć papieru czy to coś popsuje?
    Jak sprawdzić patyczkiem skoro nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia gdyż sernik opadnie? :) Pozdrawiam liczę na odpowiedź na moje liczne pytania

  35. avatar katarzyna pisze:

    sernik PRZEPYSZNY…. robi furorę prawdziwą :) wszyscy zachwyceni :) i najedzeni :) prosto, szybko, smacznie :)

  36. avatar M. pisze:

    Ten sernik jest mega zarąbisty. Odchudziłam go zmiejszając ilość cukru o 50% i masła o 30%. Wychodzi bajeczny w smaku, rodzina wciąż się dopytuje kiedy następny. Piekę go w tortownicy, znika na jednym posiedzeniu. Polecam każdemu, nawet nowicjuszom, ja też nie umiem piec a ten sernik zawsze mi się udaje.

  37. avatar aquavita pisze:

    hej. chcialabym zrobic ten sernik na wesele. juz go kiedys robilam I pamietam ze byl pyszny. nie pamietam jednak jaki byl wysoki.
    czy jesli zrobie w blaszce 24×24 to czy wysokosc bedzie ok? jak myslisz? dzieki z gory!

  38. avatar bg pisze:

    Przepis nieskomplikowany i skuteczny, nawet dla osoby bez doświadczenia w pieczeniu ciast.
    Wszystko wyszło idealnie.

  39. avatar wiola pisze:

    Ciasto rewelacja, nie jestem doskonała w pieczeniu, ale ten sernik jest niebiański, spód zrobiłam ze zwykłych herbatników z dodatkiem masła, POLECAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *