Sernik - najlepszy na świecie :-)

Sernik – najlepszy na świecie

by

w przepisy na: ,

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

396 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika JG
Dominika JG
8 lat temu

Rewelacyjny sernik. Nie wychodzi mi pieczenie ale sernik wyszedł obłędny… polecam w 100%%%

Ola S.
Ola S.
8 lat temu

Sernik jest przepyszny, przepis wspaniały, zrobiłam pierwszy raz dla męża do pracy to każdy kto spróbował powiedział że jest taki pyszny że można by go sprzedawać 😉 Jest naprawdę łatwy w przyrządzaniu, ja mam blaszkę 24 i też sernik wychodzi bosko (piekę godzinę) Polecam ten przepis każdemu.

kasienka8_8
kasienka8_8
8 lat temu

Takie mam pytanie chciałabym zrobić ten sernik w prostokątnej blaszce proporcje zostaną takie same czy adekwatnie je zwiększyć??

ela
ela
8 lat temu

piekę ten sernik po raz trzeci, jest pyszny,
Pozdrawiam świątecznie:)

joanna
joanna
9 lat temu

Witam, wlasnie przymierzam sie pieczenia i mam pytanie: Czy piekarnik ustawić na termoobieg?

Ewa
Ewa
9 lat temu

Asiu,
sernik siedzi w piekarniku, nie mogę go jeszcze ocenić. Ale mam pytanie, jak zdobi się wierzch sernika. Zwykłą łyżką rozlewa się caekoladę? Tu i w dyniowym jest po prostu pięknie:)

Karola
Karola
9 lat temu

Puszysty,slodziutki ,łatwy jak na poerwszy raz przepyszny!!!! Polecam

Karola
Karola
9 lat temu

Sernik bardzo dobry i słodki ,jestem zadowolona bo to moj poerwszy w życiu sernik ! Hehe happy happy ! Piekłam w szklanym naczyniu . Super

zawiedziona__
zawiedziona__
9 lat temu

Sernik na zdjeciach wyglada pieknie. Jednak w rzeczywistosci po 2 h pieczenia w pierniaku wierzch zacząl sie spalac natomiast srodek nadal byl mokry. Totalna porażka! Nie polecam!!!
PS.Robilam wszystko zgodnie z instrukcjami w przepisie!

apsiknazdrowie
9 lat temu
Reply to  Asiek

jak robiłam go po raz pierwszy to też środek “pływał”, (po przekrojeniu aż wypłynął-trochę cierpliwosci), a jak odczekałam i stężał w lodówce, po prostu cud miód :))

Edyta
Edyta
3 lat temu
Reply to  Asiek

Zgadzam się, piekę go już od kilku lat i zawsze wychodzi, a nie jestem jakąś specjalistka od wypieków
Przepis najłatwiejszy jaki może być na sernik, pozdrawiam 😊

Ola S.
Ola S.
8 lat temu
Reply to  zawiedziona__

No widać nie zrobiłaś tak jak w przepisie bo tam jest napisane piec około godziny a nie 2 godziny… dlatego się spiekł no i trzeba go koniecznie do lodówki na noc dać aby stężał. Pozdrawiam i polecam spróbować jeszcze raz, to był mój pierwszy sernik w życiu i wyszedł perfekcyjnie 😉 Robię już go jakiś czas i zawsze wychodzi.

Ania
Ania
9 lat temu

Kochana poratuj błagam!Chodzi o spod…Nie znasz przepisu na taki delikatny miękki spód biszkoptowo-kruchy.Chciałam upiec sernik na męża urodziny(jego ulubione ciasto)ale juz wiem,że te ciasteczka kruche nie przejdą u mnie:-(
Pozdrawiam i SzczęśliwegoNowegoRoku.

Dorota
Dorota
9 lat temu

PIERWSZY RAZ MI WYSZEDŁ SERNIK I TO JESZCZE TAKI PYSZNY Z TYMŻE JA MAM STARY PIEKARNIK I GRZEJE TYLKO DÓŁ WIĘC PIEKŁAM 170 STOPNI , DZIĘKUJĘ ZA FANTASTYCZNY PRZEPIS CIESZE SIĘ ŻE TRAFIŁAM NA PANI BLOGA . PIEKNEGO NOWEGO ROKU ZYCZĘ

Dorota
Dorota
9 lat temu

Pierwszy raz udało mi się zrobić taki pyszny sernik i zawdzięczam to świetnemu Pani przepisowi , dziękuję i bardzo się ciesze że trafiłam na Pani bloga .Pozdrawiam i zyczę pięknego roku 2015 .

emi sa
emi sa
9 lat temu

serniczek genialny 🙂 dziękuję bardzo! piekłam go troszkę dłużej- ale to kwestia indywidualna każdego piekarnika. jutro zabieram się za karmelowy

emi sa
emi sa
9 lat temu

serniczek genialny, dziękuję bardzo 🙂 piekłam troszeczkę dłużej, ale to indywidualna kwestia piekarnika, jutro zabieram się za karmelowy 🙂

Dorota
Dorota
9 lat temu

jakiej wielkości blacha ma być ?

Dorota
Dorota
9 lat temu
Reply to  Dorota

wiem , Boże pisze jak byk:)

klara
klara
9 lat temu

super prosty i pyszny sernik. ja spód zmieszalam z orzechami wloskimi

OlaD
OlaD
9 lat temu

Kocham ten sernik jest z nami przy każdej okazji.mogę go jeść łyżkami :)Uwielbiam Twoją stronę tak jak i ten przepis.Pozdrawiam

jane
jane
9 lat temu

Mniiiaaamu :)wyszedł idealnie 🙂 Piekłam go co prawda coś ponad 2h w 170st. (być może ze względu na to, że mam piekarnik gazowy), ale naprawdę jest rewelacyjny! Ciasteczek na spód użyłam korzennych- nie wyszedł za bardzo twardy. Nie starłam wszystkich ciastek na piasek tylko dałam trochę pokruszonych. Pyyycha!

Monii
Monii
9 lat temu

Najlepszy sernik świata… To prawda 🙂 Świetny przepis 🙂 Mmmmm Pychota :))

Karo
Karo
9 lat temu

Mam pytanie, czy piekarnik ma być nastawiony na termoobieg, czy na góra+dół?

blinkers
blinkers
9 lat temu

Witam,
Mam pytanie techniczne: dwukrotnie robiłem już ten sernik (jest pyszny) ale mam wątpliwości co do spodu z herbatników. Po upieczeniu spód jest bardzo twardy. Za pierwszym razem trzymałem się sztywno przepisu, za drugim razem dałem o wiele więcej masła ale spód nadal bym twardy. Może ma taki być a może ja coś źle robię?

Asieczek
Asieczek
9 lat temu

Zrobiłam i jest przePYSZNE! wyszło tak jak na zdjęciu, nawet nie popękał, nie przypalił się, troszkę tylko opadł dodam jeszcze że mam stary piekarnik może masz z 35 lat a jednak wyszło idealnie, piekłam około 1h 5 min a i tak się udał 🙂 Polecam!

Benita
9 lat temu

Sernik taki robię od lat, ale lubię też eksperymentować.
np.
1. Dodaję na taką porcję ok. 250 ml ubitej śmietany kremówki. Jest nieco delikatniejszy smak.
2. Albo bez dodania kremówki do sernika, za to przed podaniem (dzisiaj tak zrobiłam) ubitą śmietaną smaruję po wierzchu warstwą ok. 1 cm i nakładam sporo jagód.
3. Zamiast budyniu daję kisiel – też pysznie.

Spody robię różniste, również bez spodu. Dzisiejszy mój sernik ma spód migdałowy: dwie łyżki chałwy, kilka pokruszonych ciasteczek, wiórki migdałowe (3/4 szklanki, uprażone na patelni), łyżka masła. Wszystko łączę. Nie lubię grubych spodów – tylko tak dla smaku.
🙂

Sabina
Sabina
9 lat temu

Sernik robilam juz trzy razy..wybralam go takze na impreze organizowana przez tescia i zrobilam bardzo pozytywne wrazenie na rodzinie..wszyscy mnie chwalili (a raczej ten sernik:) ciasto jest rewelacyjne, lekkie, puszystke itd. a moj ukochany ciagle prosi zebym mu upiekla ten sernik:)

Michał
Michał
9 lat temu

Witam! Sernik wg powyższego przepisu był moim debiutem jeżeli chodzi o tworzenie czegokolwiek co nazywamy ciastem. Pewne obawy początkowo były ale po przeczytaniu poniższych opinii postanowiłem spróbować. Z racji zerowego doświadczenia postanowiłem nie cwaniakować i trzymałem się sztywno przepisu. Ciasto wyszło świetnie, co prawda trochę popękało ale polewa czekoladowa skrzętnie ukryła niedoskonałości wizualno-estetyczne 😉 Zazwyczaj jestem dosyć samokrytyczny ale w tym wypadku na prawdę byłem z siebie dumny 😉 Sernik robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Polecam każdemu bo skoro mnie się udało to pewnie wyjdzie każdemu początkującemu nie mówiąc o wprawnych cukiernikach. Pozdrawiam i dziękuję… Czytaj więcej »

Natalqa
Natalqa
9 lat temu

Hej 🙂 robiłam na święta Twoje ciasto i powiem, że wyszło rewelacyjnie 🙂 nawet mój syn zajadał się ze smakiem a z reguły nie lubi ciast 😉 teraz już kończę piec kolejne, jednak tym razem dodałam brzoskwinie do przepisu,bo mi jednak ich brakowało 😉 dziękuję bardzo za tak pyszny przepis 🙂 A no i nie mając blendera, zmieliłam ciastka a też nie takie jak w przepisie tylko używam maślanych pełnoziarnistych z biedronki 😉 ser też mielę i jest ok 🙂

Rena
Rena
9 lat temu

Piekłam po raz pierwszy i muszę przyznać , że to najlepszy sernik jaki jadłam.Delikatny w smaku , wilgotny i opadł tylko odrobinę. Rodzinka zachwycona. Od dzisiaj mój ulubiony. Trzymałam się przepisu , ale herbatniki dałam inne podobne i piekłam z termoobiegiem przez godzinę w ok.170 st. C. , ale to już zależy od piekarnika.Kontrolowałam, żeby się nie przypalił.

Katarzyna
Katarzyna
9 lat temu

Witam.Właśnie piekę sernik mam nadzieję że wyjdzie.Mam jedno pytanie-bo chyba przeoczyłam to w przepisie-kiedy dodajemy cukier waniliowy??

Viola
Viola
9 lat temu

W piekarniku:). Tez robie drugi raz.dzieki za przepis!!

Gosia
Gosia
9 lat temu

Sernik wyszedł pyszny. Mam tyllo pytani:)e czy mizna go zamrozic?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

marcin
marcin
9 lat temu

no i zrobilem przed chwila skonczylem pieknie urosl minol czas pieczenia wylaczylem piekarnik chcialem sprawdzic czy sie upiek przebilem wykalaczka wiezch i opad masakra a taki byl ladny tylko wiezch sie spiek dosyc mocno pieklem w temperatuze 160 stopni kurcze a tak sie staralem

darczella
darczella
9 lat temu

Zrobiłam ten sernik po raz drugi. Jest NIEZIEMSKI. Dla piekących w piekarniku z termoobiegiem 160 stopni przez 1 godzinę, podobnie jak robi to Gosia. Pycha!

Małpka
Małpka
9 lat temu

Zdecydowanie najlepszy sernik pod słońcem. Moja rodzina go uwielbia. Tym razem na Święta chciałabym go zrobić z malinami, które dzisiaj udało mi się zakupić. Zastanawiam się tylko w którym momencie najlepiej je dodać . Myśle że z pianą z białek, ale wole się upewnić.
Pozdrawiam i Wesołych Świat oraz udanych wypiekow.

Marta
Marta
9 lat temu

Witam, dzisiaj jako młoda żona zamierzam pierwszy raz w życiu piec sernik, w sumie będzie to drugie ciasto w życiu. Ostatnio pierwszy raz w życiu próbowałam coś upiec i był to biszkopt, który niestety nie wyszedł, więc nie jest dobrze. Mama mi niestety nie poradzi a teściowej głupio pytać…. Wracając do sernika, to czy mam go upiec dzisiaj czy w sumie jutro, jeśli miałby być na niedzielę? Chyba jednak jutro…. Mam jednak pytania (pewnie bardzo głupie :)) Czy margaryną smaruję blachę i potem przyklejam papier? Czy najpierw kładę papier i go smaruję margaryną? Jeśli chodzi o to miksowanie, to może… Czytaj więcej »

Marta
Marta
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję Ci bardzo 🙂
idę do sklepu po produkty i będę piekła.
Na pewno odezwę się i zdam relacje co mi wyszło 🙂

marcin
marcin
9 lat temu
Reply to  Asiek

MOZE I JEST TYLKO NIEZNAM NAZWY W TYM JEZYKU I TU JEST PROBLEM

Marta
Marta
9 lat temu
Reply to  Asiek

To ponownie ja,
niestety nie mogę znaleźć ciastek Digestive…
jakich użyć zamiast nich?

Marta
Marta
9 lat temu
Reply to  Asiek

Chciałam podziękować za genialny przepis.
Sernik wyszedł rewelacyjny, cała rodzina się zajadała a ja napełniałam się dumą 🙂 hehe
naprawdę dziękuję i pozdrawiam!

Lopesjus
Lopesjus
9 lat temu
Reply to  Marta

Upiecz dzisiaj. Doba w lodówce tylko mu służy. Ja układam papier tylko na dno tortownicy, zamykam ją i dopiero smaruję boki. Warto dobrze przesmarować rant, wtedy wierzch sernika podczas wyrastania nie przyklei się do niego.

marcin
marcin
9 lat temu

jeszcze jedno czym moglbym zastopic ekstrakt wanili , poprosty nie moge dostac mieszkam za granica, jaka postac wanili bedzie rownie d obra

marcin
marcin
9 lat temu

witam przymiezam sie do zrobienia tego sernika tylko jak z tym budynem czy rozrabiac go czy proszek wysypac do ciasta i te ciastka na spod , czy maja byc zmieszane razem z maslem. pytam bo nie mam pewonsci pozdrawiam

Anetta
Anetta
9 lat temu

Witam proszę powiedz mi jakie były te ciastka oblane czekoladą czy zwykłe?

Słonek
10 lat temu

Wygląda pysznie.

Justyna
Justyna
10 lat temu

W jakiej średnicy blaszce najlepiej piec sernik?

Gosia
Gosia
10 lat temu

Witam! Sernik jest fantastyczny.taki jaki sernik powinien byc. 🙂 Pysznie waniliowy i cudnie wilgotny. Sernik ten pieklam juz wiele razy i stal sie bardzo popularny wsrod moich bliskich. Ja pieke go w kuchence z termoobiegiem 160stopni na najnizszej polce i przez godzine,nie dluzej. Rowniez bardzo wazne sa pozniejsze kroki podane w przepisie,czyli studzenie w delikatnie uchylonym piekarniku i chlodzenie przez noc w lodowce,gdzie “dochodzi” do siebie. 🙂 zawsze robie go dzien wczesniej. Czasami odrobine peka i delikatnie opoada,ale to nie ma zadnego znaczenia. 🙂 Czesto wykanczam go polewa czekoladowa. 🙂 Ostatnio dodalam rodzynki (wczesniej moczone w wodzie,osuszone na papierowym reczniku… Czytaj więcej »

joanna
joanna
10 lat temu

Użyłam sera z Pątnicy – takie kilogramowe wiadro. Myślę, że ten ser jest idealny.

joanna
joanna
10 lat temu

Sernik piekłam po raz pierwszy (trzecie ciasto upieczone w życiu!), wyszedł przepyszny! Pękł pośrodku, ale nie opadł ani milimetra;-) Dodałam skórki pomarańczowej. Niebo w gębie! Piekłam 55 min i miałam wrażenie, że też będzie surowy pośrodku. Ale okazało się, że sernik po 24 h w lodówce jest idealny. Znikł w kilka chwil, goście go po prostu pochłonęli. Myślę, że byłby też cudny, gdyby polać go nieco masą kajmakową z prażonymi migdałami i orzechami:-D To już by było ekstremalnie;-))))

Ala
Ala
10 lat temu

Mimo, ze sernik popekal i opadl jest REWELACYJNY!!!!!
Dumna jestem z siebie bo to moj pierwszy sernik w zyciu i na pewno nie ostatni.
Dzięki Twoim przepisom Asiu zaczynam wierzyc w siebie, że mi tez moze sie udac ciasto.
Dziękuję serdecznie.

Ala
Ala
10 lat temu

Witaj Asiu!!!
Dziś piekłam Twoj sernik musze dodac, że pierwszy raz w życiu. Wyrosl cudnie potem popekal i opadl. No nic stygnie w piecu potem wrzuce go do lodowki i zobaczymy jutro co z tego wyszlo:-D:-D:-D Na pewno sie odezwe pozdrawiam Ala

Marzek
Marzek
10 lat temu

Wczoraj robiłam ten serniczek, niestety nie dopiekł się tak, jak powinien 🙁 Na środku jest niedopieczony….Czy masz może Babeczko pomysł co mogło być przyczyną? Piekłam go ponad 1,5 godziny w podanej temperaturze… Na pewno zrobię go jeszcze nie raz bo w smaku jest zniewalająco pyszny… Dziękuję z góry za odpowied z i pozdrawiam!

andrzejd
andrzejd
10 lat temu

Asiek jesteś WIELKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pychotka! Pozdrawiam.

Basia
Basia
10 lat temu

Pyszny,pyszny,najpyszniejszy. Wszyscy się zajadali :))

darczella
darczella
10 lat temu

Witam, mam zamiar zrobić ten sernik, lecz mój piekarnik ma tylko opcję termoobiegu. Czy też wyjdzie? Pozdrawiam

darczella
darczella
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zmniejszyłam temperaturę o 20 stopni i piekłam 1 godzinę w piekarniku z termoobiegiem. Wyszedł rewelacyjny. Na pewno zagości na stałe w menu. Dziękuję 🙂

Kama-60
Kama-60
10 lat temu

Dziś drugi dzień świąt,a ja chcę pochwalić ten przepis.Piekłam już kilka razy sernik ,niestety zawsze bardzo mi opadał ,raz nawet użyłam fixu i nic .Więc zrezygnowałam ,ale mąż powiedział że zje nawet opadnięty.Ten przepis miał być ostatni i sernik wyszedł wspaniały,nie opadł i nie popękał,wykorzystałam wszystkie rady,tzn, nie piec z termoobiegiem,posmarować boki grubo margaryną, temp.160,ale mój się piekł 1.20 .Pozdrawiam.

Beata
Beata
10 lat temu

serniczek wyszedł pyszny, trzymałam go 1,5 h w temp 160 st. Faktycznie boki odeszły od formy, góra się ślicznie przyrumieniła, nie popękał.Jest bardzo puszysty i taki mokry, czy taki właśnie miał być?
Zamiast zwykłego cukru waniliowego dałam taką przyprawę chyba Kotani (Cukier z prawdziwą wanilią). Nie dałam ekstraktu a wyszedł cudnie waniliowy. Ser z Bie…ki.
Polecam, to był mój pierwszy sernik w życiu:)Mniam