Rurki z kremem

Rurki z kremem
18 votes, 4.17 avg. rating (83% score)

Rurki z kremem

Kiedy zobaczyłam te rurki w internecie, przypomniała mi się moja Babcia. Była bardzo dobrą kucharką i piekła świetne ciasta.  I to u Niej właśnie zajadaliśmy się tymi rurkami jako dzieciaki. Jedyna różnica jest tylko taka, że krem jaki do nich robiła, był ciężki i tłusty. Ale właśnie takie kremy się wtedy robiło.  Ja wolę lżejsze, dlatego do moich rurek zrobiłam krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Rurki są wyborne. Kruche i chrupiące. Smakują zarówno małym jak i dużym smakoszom. A najlepiej o tym świadczy fakt, że nie wiadomo kiedy znikają ze stołu. Przepis wyszperałam w Galerii Potraw. Polecam!

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść  szybko ciasto, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na 1godz. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować bardzo cieniutko  – tak na grubość 1mm. Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 1,5cm. Rurkę – foremkę posmarować masłem. Zaczynając od węższej części nawijać pasy ciasta na rurkę. Obtoczyć rurkę w cukrze i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania jasnozłotego koloru. Po ostudzeniu nabijać kremem.

Rurka z cukrem przed upieczeniem

Krem:

  • 350g mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 60g cukru pudru

Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i ubić razem na puszystą masę.
Z podanego przepisu wyszło mi ok. 40 rurek o długości 9cm.

Rurka z cukrem przed nadziewaniem

Zuzia nadziewa rurki kremem

Smacznego!

Wpis w przepisach na: Ciastka i powiązany ze składnikami , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

21 odpowiedzi na „Rurki z kremem

  1. avatar Gabriela pisze:

    pomyslalam zeby rurki zrobic na wielkanoc.Mozna same rurki zrobic pare dni wczesniej i przechowywac w szczelnym naczyniu ,np jak ciasteczka kruche?

  2. avatar teresa pisze:

    Mieszkam w Wiedniu i QimiQ jest dostępny w każdym sklepie spożywczym,teraz sprawdziłam i w Polsce nie jest dostępny.Wysyłam linka z opisem QimiQ-a,pozdrawiam!!

  3. avatar teresa pisze:

    Czy używasz do mas QimiQ,jeśli tak to napisz jak to robisz.

  4. avatar teresa pisze:

    PROSZĘ NAPISZ JAK DŁUGO TAKI KREM WYTRZYMA ???
    CZY RURKI NIE ROZMOKNĄ???
    DO TEJ PORY ZAWSZE ROBIŁAM Z KREMEM BUDYNIOWYM ALE TEN JEST DUŻO LŻEJSZY.PODZIWIAM KOBIETY KTÓRE SAME WYMYŚLĄ JAKIŚ PRZEPIS,JA UPIEKĘ WSZYSTKO ALE MUSZĘ MIEĆ PRZEPIS!!!
    DZIĘKI ZA WSPANIAŁE WSKAZÓWKI.

    • avatar Asiek pisze:

      Ja zawsze nadziewam rurki przed ppdsniem i nigdy nie zostają na kolejne dni, więc nie wiem po jakim czasie rurki namokną, a namokną na pewno (myślę, że ok doby będą ok). Krem będzie dobry do 3 dni max.

  5. avatar marle pisze:

    mi wyszlo 60;) super przepis;)

  6. avatar zauberi pisze:

    Babeczko pamiętasz może ile rurek wychodziło z tego przepisu?

  7. avatar jola pisze:

    A ja bym chciala je zrobic tylko nie mam tych rurek :( I tutaj nigdzie nie moge ich kupic buuuu

  8. avatar Iza pisze:

    uwielbiam te rurki….;))) są boskie

  9. avatar moje pasje pisze:

    uwielbiam :) Przypomniałas mi jak dawno ich nie piekłam :) Pozdrawiam :)

  10. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Cudne! Nie pamiętam kiedy jadłam dobrą rurkę z kremem… Chociaż sobie popatrzę na Twoje:)

  11. avatar Asiek pisze:

    Wyjdą Ci na pewno jeszcze piękniejsze!! One nie są trudne a efekt… Sama się przekonasz! Daj znać jak zrobisz:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    • avatar martex.82 pisze:

      Asiu, upiekłam rurki z Twojego przepisu na urodziny i wiem już, że mają jedną duuużą wadę… za szybko znikają :) , poza tym same zalety, cudownie kruchutkie ciasto, które wcale nie tak trudno zakręcić na rurkę jak myślałam, no i ten krem rewelacja, jadłam rurki z kremem budyniowym, ale do tego się nie umywa, śmietankowy, nie tłusty, idealny. Dzięki za przepis, jest super.
      Pozdrawiam serdecznie :)

  12. avatar martex.82 pisze:

    No nareszcie wypróbuję swoje foremki na rurki, nabyłam je jakiś czas temu, ale nie miałam sprawdzonego przepisu, a tu proszę takie pyszności u Ciebie, skoro tak szybko zniknęły to musiały być smakowite, chętnie wykorzystam Twoją recepturę, tylko nie wiem czy wyjdą mi takie zgrabniutkie jak Twoje :)