Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe

Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe
13 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Pluszki - bułki drożdżowe

Nigdy wcześniej nie myślałam, że kiedyś zakocham się w cieście drożdżowym. Bo przecież tak trudno się je robi i jest takie kapryśne. Otóż to kłamstwo! Wg. mnie nie ma nic prostszego. Uwielbiam robić drożdżowe wypieki i cieszyć się tym wspaniałym zapachem jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia. Dziś chciałam Wam zaproponować bardzo smaczne drożdżowe bułeczki, które swoim wyglądem zachęcają do skosztowania. A co najfajniejsze, to można je robić z różnym nadzieniem i w różnym kształcie. Dzięki temu podczas jednego pieczenia mamy kilka różnych bułeczek. Przepis pochodzi z rosyjskiego forum Izbushka.

Składniki na 16 bułeczek:

  • 325ml letniego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 18g świeżych drożdży

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać  cukier i pokruszone drożdże, zalać połową letniego (nie gorącego) mleka. Zasypać częścią mąki tak, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie, do podrośniętego rozczynu dodać resztę mleka z roztopionym masłem i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 16 części z których zrobić kulki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do napuszenia na 10 minut.

Pluszki - bułeczki drożdżowe

Każdą kulkę rozwałkować na placuszek a następnie posmarować nadzieniem.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Posmarowany placuszek zwinąć jak naleśnik. Rulonik naciąć wzdłuż, zostawiając z każdego końca ok. 1/4 nieprzeciętej długości.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Nadzienie serowe:

  • 400g zmielonego twarożku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła

Lub nadzienie orzechowe:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g śmietany kremówki
  • 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu

Lub nadzienie makowe:

  • 400g gotowej masy makowej

Gotowe bułeczki zostawić na 15 – 20 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 – 25 minut.

Smacznego!

Wpis w przepisach na: Bułki drożdżowe i powiązany ze składnikami , , , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

16 odpowiedzi na „Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe

  1. avatar Ewa Capri pisze:

    zrobiłam, wyszły przepyszne, polecam wszystkim :)

  2. avatar Ewa Capri pisze:

    po niedzieli będę robić na bank ! :)

  3. avatar Magdalena pisze:

    Świetny przepis…bułeczki wyszły rewelacyjnie!!! Pięknie się prezentują, są miękkie a przede wszystkim smaczne. Czuję, że będą często u mnie gościć na stole:)
    Takiego właśnie przepisu szukałam:)
    DZIĘKUJĘ za przepis:)…i szukam następnego;)

  4. avatar w kuchennym amoku pisze:

    wspaniały przepis, bardzo dziękuję, nie mogliśmy się najeść :)

  5. avatar Matylda pisze:

    Przymierzam się do upieczenia bułek z Twojego przepisu z tym że zastanawia mnie w jakim celu dodaje się majonez do słodkiego ciasta drożdżowego. Nigdy z czymś takim się nie spotkałam mimo że moja babcia, ciotki i mama dużo piekły. Proszę o wyjaśnienie

    • avatar Asiek pisze:

      Do innych drożdżowych też nie dodaję majonezu, ale ten przepis go zawiera i tym właśnie różni się od innych. Majonez sprawia, że ciasto jest bardzo mięciutkie i pulchne. Spróbuj, nie czuć go w cieście.

  6. avatar okinawaoneway pisze:

    Decyzja zapadła! Robię dzisiaj wieczorkiem… Dziękuję bardzo za przepis!

  7. avatar Kasia pisze:

    Kolejny Twój przepis, który wykorzystuje. Rozczyn już rośnie. Pozdrawiam

  8. avatar Russkaya pisze:

    mniam mniam mniam :)
    Już Cię lubię ;-)