Pizza hawajska

Ciasto do pizzy

To ciasto na pizzę robiłam już kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Robi się je bardzo szybko, spód pizzy wychodzi cieniutki a boki puchate i chrupiące. Tak jak lubię najbardziej. Dzisiejsza pizza była robiona na życzenie córki i dzieciaków z sąsiedztwa. Dla każdego w jego ulubionej wersji.

Pizza hawajska

Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30cm:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Zalać połową ciepłej (nie gorącej) wody i lekko zasypać mąką, pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie odgazować (uderzyć pięścią). Podzielić na 3 równe części z których uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

Pizza hawajska

Na przygotowane spody wyłożyć ulubione dodatki. U mnie tym razem to były trzy wersje – margarita, hawajska i wersja z oliwkami, pieczarkami i szynką – taką najbardziej lubi moja córcia:)

Piec około 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać pizzę serem.

Pizza hawajska

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

35 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Łukasz
4 lat temu

I ja chciałem potwierdzić, że przepis jest w porządku. Kilka razy próbowałem, raz nawet w towarzystwie pomagających dzieci, i zawsze wychodziło super. Nic, tylko robić pizzę 🙂

Paula
Paula
7 lat temu

Jeżeli chce zrobić ciasto na dużą blachę to mam dodać tyle samo składników?

Hanka
Hanka
7 lat temu

Czy temperatura to 250 stopni? Jeśli do tej mam skalę w piekarniku?

naleśniki
7 lat temu

Twoja pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Wera
Wera
9 lat temu

Jest rewelacyjne! polecam 😉

Karolina
9 lat temu

Rewelacyjny przepis!Szczerze napiszę że naprawde wielu próbowałam ale nigdy nie zrobiłam fajnego ciasta i jak już mi ręce opadły i prawie stwierdziłam że jestem pizzowe antytalencie to znalazłam tą cudowną strone i ten przepis!Pizza wychodzi za każdym razem idealnie!nawet moja córka stwierdziła że robie najlepszą pizze na świecie 😀 Dziękuje!Na Dzień Dziecka będę dzieciaczkom robić kolejne pyszności z Twojej strony!Jestem wierną fanką!
Ps.Co prawda ja nie prowadzę kulinarnego bloga a raczej biżuteryjnego bardziej ale zapraszam 🙂
POZDAWIAM!

Agata
Agata
10 lat temu

To ja dołoże przepis na najlepszy sos pomidorowy na ciasto
0,5 przecieru pomidorowego Sottile Gusto
zioła prowansalskie
bazylia
odrobina cukry
sól pieprz
1 zabek czosnku
Wrzucamy do rondelka przecier zioła cukier sól i pieprz oraz 2 łyżki wody gotujemy na wolnym ogniu 10min po czym dorzucamy czosnek i gotujemy jeszcze 5 min
studzimy:)

jasminova
10 lat temu

Asiu ja dzis zabieram się za robienie pizzy wg Twojego przepisu 🙂 Ileż ja już wypróbowałam tych spodów do pizzy,jakoś nie moge znalezc dobrego 🙁 ale z Twoich przepisów już korzystałam i mam do nich zaufanie 🙂 bo u Ciebie jest tak jak u Margarytki….nie może nie wyjść 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Malwa
Malwa
10 lat temu

A jakiego sosu do pizzy używasz ?

Kubek
Kubek
11 lat temu

Czy mogą być drożdże “instant”? To znaczy suche? Dał bym ich powiedzmy dwie paczki (14 g)

Cichy
11 lat temu

Ja uwielbiam eksperymentować z własnymi sosami do pizzy. A samą pizzę uwielbiam. Z tą cebulą (jak pisze profesja) to fajna sprawa. Bez innych dodatków powstanie fajny cebularz. Oczywiście należałoby dodać ziół i przypraw.

profesja
profesja
11 lat temu

ja dodaję jeszcze do ciasta zioła do pizzy lub mieszankę włoskich (oregano i bazylia). Na wierzch można dać trochę podduszonej cebuli- może być od razu wymieszana z pomidorami z puszki lub przecierem. Pozdrawiam
Na twardawe brzegi polecam do ciasta dodać jedno żółtko;)

Karolina
10 lat temu
Reply to  profesja

U nas to samo 🙂 Zamiast sera żółtego dodajemy jeszcze mozzarelli 😉 pozdrawiam

PikkuMyy
PikkuMyy
11 lat temu

Skorzystalam dzis z Twojego przepisu. Musze przyznac, ze jak do tej pory to jest to najlepszy spod do pizzy, jaki kiedykolwiek robilam. Ma maly mankament, wg mnie oczywiscie, ze wraz ze stygnieciem grubsze brzegi robia sie twardawe. Co jednak nie zmienia faktu, ze samo w sobie ciasto jest pycha:) z przepisu bede korzystac nie raz! 🙂

Jesli zas o ilosc chodzi – ja wykorzystalam 2 kwadratowe blachy. I maly eksperyment przy tym – jedna wysmarowalam przed pieczeniem oliwa, druga nie. Ta wysmarowana, jesli o jakosc ciasta chodzi, wyszla moim zdaniem nieco lepsza.

Pozdrawiam i dziekuje bardzo za przepis! 🙂

oliveoil
11 lat temu

Już drugi raz dziś ją upiekłam i jest cudnie pyszna. I bardzo łatwa. Dzięki.

Ja
Ja
11 lat temu

Zanim przeczytałem komentarz napisałem;]

Ja
Ja
11 lat temu

Pytanie droga autorko! Ile mniej więcej wychodzi tej pizzy dla 4 osób starczy ?;] czy podwoić wszystko!? ;D

moje pasje
12 lat temu

piękna 🙂 U mnie też niedawno była 🙂 Pozdrawiam 🙂

flora
flora
12 lat temu

To była moja pierwsza pizza w życiu i wyszła fantastycznie !!!

Była idealna … chrupiące, puszyste ciasto i moje dodatki … PYCHA !!!

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję z całego sera za ten przepis =)

Kaś
12 lat temu

bardzo apetyczna pizza!

tastefully
12 lat temu

Oooo, pizza z ananasem, to moja ulubiona! 🙂