Ciasto do pizzy

4.79 avg. rating (95% score) - 19 votes

To ciasto na pizzę robiłam już kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Robi się je bardzo szybko, spód pizzy wychodzi cieniutki a boki puchate i chrupiące. Tak jak lubię najbardziej. Dzisiejsza pizza była robiona na życzenie córki i dzieciaków z sąsiedztwa. Dla każdego w jego ulubionej wersji.

Pizza hawajska

Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30cm:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Zalać połową ciepłej (nie gorącej) wody i lekko zasypać mąką, pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie odgazować (uderzyć pięścią). Podzielić na 3 równe części z których uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

Pizza hawajska

Na przygotowane spody wyłożyć ulubione dodatki. U mnie tym razem to były trzy wersje – margarita, hawajska i wersja z oliwkami, pieczarkami i szynką – taką najbardziej lubi moja córcia:)

Piec około 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać pizzę serem.

Pizza hawajska

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Pizza, Wytrawne i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

34 odpowiedzi na „Ciasto do pizzy

  1. avatar Paula pisze:

    Jeżeli chce zrobić ciasto na dużą blachę to mam dodać tyle samo składników?

  2. avatar Hanka pisze:

    Czy temperatura to 250 stopni? Jeśli do tej mam skalę w piekarniku?

  3. avatar naleśniki pisze:

    Twoja pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

  4. avatar Wera pisze:

    Jest rewelacyjne! polecam 😉

  5. avatar Karolina pisze:

    Rewelacyjny przepis!Szczerze napiszę że naprawde wielu próbowałam ale nigdy nie zrobiłam fajnego ciasta i jak już mi ręce opadły i prawie stwierdziłam że jestem pizzowe antytalencie to znalazłam tą cudowną strone i ten przepis!Pizza wychodzi za każdym razem idealnie!nawet moja córka stwierdziła że robie najlepszą pizze na świecie 😀 Dziękuje!Na Dzień Dziecka będę dzieciaczkom robić kolejne pyszności z Twojej strony!Jestem wierną fanką!
    Ps.Co prawda ja nie prowadzę kulinarnego bloga a raczej biżuteryjnego bardziej ale zapraszam :)
    POZDAWIAM!

  6. avatar Agata pisze:

    To ja dołoże przepis na najlepszy sos pomidorowy na ciasto
    0,5 przecieru pomidorowego Sottile Gusto
    zioła prowansalskie
    bazylia
    odrobina cukry
    sól pieprz
    1 zabek czosnku
    Wrzucamy do rondelka przecier zioła cukier sól i pieprz oraz 2 łyżki wody gotujemy na wolnym ogniu 10min po czym dorzucamy czosnek i gotujemy jeszcze 5 min
    studzimy:)

  7. avatar jasminova pisze:

    Asiu ja dzis zabieram się za robienie pizzy wg Twojego przepisu :) Ileż ja już wypróbowałam tych spodów do pizzy,jakoś nie moge znalezc dobrego :( ale z Twoich przepisów już korzystałam i mam do nich zaufanie :) bo u Ciebie jest tak jak u Margarytki….nie może nie wyjść :) Pozdrawiam serdecznie

  8. avatar Malwa pisze:

    A jakiego sosu do pizzy używasz ?

  9. avatar Kubek pisze:

    Czy mogą być drożdże „instant”? To znaczy suche? Dał bym ich powiedzmy dwie paczki (14 g)

  10. avatar Cichy pisze:

    Ja uwielbiam eksperymentować z własnymi sosami do pizzy. A samą pizzę uwielbiam. Z tą cebulą (jak pisze profesja) to fajna sprawa. Bez innych dodatków powstanie fajny cebularz. Oczywiście należałoby dodać ziół i przypraw.

  11. avatar profesja pisze:

    ja dodaję jeszcze do ciasta zioła do pizzy lub mieszankę włoskich (oregano i bazylia). Na wierzch można dać trochę podduszonej cebuli- może być od razu wymieszana z pomidorami z puszki lub przecierem. Pozdrawiam
    Na twardawe brzegi polecam do ciasta dodać jedno żółtko;)

  12. avatar PikkuMyy pisze:

    Skorzystalam dzis z Twojego przepisu. Musze przyznac, ze jak do tej pory to jest to najlepszy spod do pizzy, jaki kiedykolwiek robilam. Ma maly mankament, wg mnie oczywiscie, ze wraz ze stygnieciem grubsze brzegi robia sie twardawe. Co jednak nie zmienia faktu, ze samo w sobie ciasto jest pycha:) z przepisu bede korzystac nie raz! :)

    Jesli zas o ilosc chodzi – ja wykorzystalam 2 kwadratowe blachy. I maly eksperyment przy tym – jedna wysmarowalam przed pieczeniem oliwa, druga nie. Ta wysmarowana, jesli o jakosc ciasta chodzi, wyszla moim zdaniem nieco lepsza.

    Pozdrawiam i dziekuje bardzo za przepis! :)

    • avatar Asiek pisze:

      Faktycznie, to jest bardzo dobre ciasto. Brzegi owszem, trochę chrupią, ale nam i tak smakują:) Cieszę się, że przepis się przydał. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)

  13. avatar oliveoil pisze:

    Już drugi raz dziś ją upiekłam i jest cudnie pyszna. I bardzo łatwa. Dzięki.

  14. avatar Ja pisze:

    Zanim przeczytałem komentarz napisałem;]

    • avatar Asiek pisze:

      Marcin, no ja po prostu nie siedzę cały czas przy komputerze:) Ale faktycznie tamtego komentarza, że zrobiłeś nie ma:( Nie mam powodów, żeby nie publikować komentarzy, a już na pewno nie mam powodu, żeby nie wierzyć:) A takie komentarze, że ktoś zrobił i mu wyszło a co ważniejsze smakowało, cieszą najbardziej:)
      Pozdrawiam serdecznie!:)

  15. avatar Ja pisze:

    Pytanie droga autorko! Ile mniej więcej wychodzi tej pizzy dla 4 osób starczy ?;] czy podwoić wszystko!? ;D

  16. avatar moje pasje pisze:

    piękna :) U mnie też niedawno była :) Pozdrawiam :)

  17. avatar flora pisze:

    To była moja pierwsza pizza w życiu i wyszła fantastycznie !!!

    Była idealna … chrupiące, puszyste ciasto i moje dodatki … PYCHA !!!

    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję z całego sera za ten przepis =)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i pizza wyszła tak super:) Miło się czyta takie komentarze:)
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko:)

  18. avatar Kaś pisze:

    bardzo apetyczna pizza!

  19. avatar tastefully pisze:

    Oooo, pizza z ananasem, to moja ulubiona! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *