Babka czekoladowa na jogurcie

Babka czekoladowa na jogurcie
11 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Ta babka nie była planowana. Powstała spontanicznie i w wyniku różnych miłych okoliczności. A mianowicie – zdjęcie moich ciasteczek zostało opublikowane na Wykrywaczu Smaku jako 1000 a co za tym idzie dostałam kilka miłych niespodzianek. W tym cudowną formę w kształcie róży, o której tak między nami zawsze marzyłam.

Babka czekoladowa na jogurcie

Teraz słów kilka o babce. Dzięki dużej ilości kakao jest bardzo, bardzo czekoladowa, a poprzez dodanie jogurt wilgotna. Zredukowałam ilość cukru przez co nie jest słodka. Przepis pochodzi ze strony Maameemoomoo, znaleziony u Dorotuś.

Polecam wielbicielom czekoladowych wypieków!

Składniki:

  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao

Wszystkie składniki do babki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek. Masło utrzeć na puch, dodając pod koniec cukier, dalej miksując dodawać po kolei jajka. Na koniec dodać mąkę na przemian z jogurtem. Zmiksować tylko do połączenia się składników lub wymieszać widelcem.

Piekłam w formie silikonowej, więc nie miałam potrzeby smarowania jej tłuszczem ale należy to zrobić w przypadku zwykłej formy.

Piec w temperaturze 150°C przez ok. 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.

Babka czekoladowa na jogurcie

Można polać plewą czekoladową lub – tak jak ja oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Babka czekoladowa na jogurcie

  1. avatar Aga pisze:

    Babka fajnie wyrosła ale musiałam ją wyrzucić gdyż w smaku bardzo wyczuwalna jest soda oczyszczona, nie do zjedzenia, wg mnie pół łyżeczki a nie półtora plus proszek do pieczenia, jestem rozczarowana gdyś większość przepisów jest rewelacyjna.

  2. avatar Izza pisze:

    Chciałbym upiec w innej formie bo do takiej nie mam dostępu. W jakiej mogę ? 😉

  3. wyszła wspaniała, wilgotna, wcale nie za słodka, pyszna :)

  4. jutro robię, żeby nie wiem co, bo zapowiada się wyśmienicie, pozdrówka wielkie :)

  5. avatar Iza pisze:

    cudnie wygląda…;)))

  6. avatar moje pasje pisze:

    pysznie się prezentuje :) Te motylki są świetne :)

  7. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję, mam nadzieję, że we właściwe:):):)

  8. Gratulujemy jeszcze raz, widać że formy trafiły we właściwie ręce! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *