Jabłecznik półfrancuski

5.00 avg. rating (99% score) - 11 votes

Szarlotka - jabłecznik francuski

Zawsze lubiłam ciasta z jabłkami. Najbardziej chyba ten zapach rozchodzący się po domu, gdy ciasto się piecze. Kruchość ciasta i smak cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następny i następny kawałek. A to, że niektórym kojarzy się z jesienią? Cóż, wiosna to czas, gdy dni deszczowych i pochmurnych również nie brakuje.

Na poprawienie nastroju – polecam! Przepis ze starych notatek mojej Mamy.

Składniki:Szarlotka - jabłecznik francuski

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 200g zimnego, posiekanego masła
  • 2 żółtka (niezbyt duże)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżka octu
  • 35g smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz i posiekać razem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wsadzić na 1.5 -2 godziny do lodówki, drugą do zamrażarki.

W tym czasie przygotować masę jabłkową.

Na masę jabłkową:

  • ok. 1,5 – 2kg jabłek
  • 4 łyżki cukru pudru (w zależności od jabłek można dodać więcej lub mniej)
  • 1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki. Formę o dolnych wymiarach 28x22cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dno formy wcisnąć ciasto, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Podpiec  w temperaturze 180 °C przez ok. 15 minut.
Podpieczone ciasto obsypać równomiernie ok. 4 łyżkami bułki tartej, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć druga połowę ciasta (tą z zamrażalnika).

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Ja piekłam w tortownicy wielkości 26cm.

Szarlotka - jabłecznik francuski
Smacznego!

 

Przepis bierze udział w akcji:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Jabłecznik półfrancuski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *