Razowe ciasteczka w czekoladzie

4.67 avg. rating (93% score) - 12 votes

Będąc na wiecznej diecie, postanowiłam znaleźć coś,  co mogłabym przekąsić bez aż tak ogromnych wyrzutów sumienia. Natknęłam się na te ciastka u Doroty na ‘Moje Wypieki’ i postanowiłam sprawdzić, czy zdrowe ciastka mogą być dobre i…są. Mało słodkie, a dodatek gorzkiej czekolady dodaje smaczku. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja nie potrafią się powstrzymać przed sięganiem po słodkości.

Ciasteczka razowe

Składniki na około 30 – 35 sztuk ciasteczek:

  • 90g miękkiego masła
  • 60g brązowego cukru
  • 20g wiórek kokosowych
  • 25g otrębów (zastąpiłam płatkami owsianymi)
  • 1 jajko roztrzepane
  • 120g mąki razowej
  • 75g maki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady

Ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać jajko i dalej ubijać. Do  masy dodać resztę składników, oprócz czekolady i zmiksować.
Z powstałej masy robić małe kulki, układać na blaszce, spłaszczyć widelcem.
Piec w temperaturze 180°C przez 10 – 12 minut do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce.

Gotowe ciasteczka maczać do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostawić to stężenia.

Ciasteczka razowe

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Razowe ciasteczka w czekoladzie

  1. avatar D pisze:

    jak dla mnie wyglądają przepysznie! Dodaję do ulubionych i w wolnej chwili na pewno się pokuszę :)
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *