babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Bardzo ją lubię. Kojarzy mi się z domem i ciepłem… Jest taka zwykła. Nie przekombinowana. Po prostu idealna. W oryginalny przepisie mojej Mamy było kakao, które zastąpiłam czekoladą. Moja propozycja na Wielkanoc.

babka marmurkowa

Składniki:

  • 225g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać z solą. Masło ubić na białą, puszystą masę (ok. 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (ok. 2 minuty). Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Następnie dodawać na przemian mąkę z mlekiem i dokładnie zmiksować. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać roztopiona czekoladę i wymieszać.
Formę keksówkę* o wymiarach 30×12 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę jasne i ciemne ciasto. Po wyłożeniu ciast do foremki widelcem lub długim patyczkiem zrobić zygzaki.
Piec w temperaturze 160°C przez ok. 70 – 80 minut lub do suchego patyczka.
*Piekłam 60 minut z połowy porcji w małej formie na babkę z kominem.

 

babka marmurkowa

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Olcia
1 rok temu

Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku? 

Magda
Magda
9 lat temu

Witam 😉 chciałabym upiec ta babkę, tylko zastanawiam się w jakiej formie ją upiec. czy może być forma na babkę z kominem o średnicy 23cm czy lepiej w keksówce o dł. 35cm? jak Pani myśli, czy w tej formie na babkę zmieści się cała porcja, czy lepiej zrobić z połowy? 😉 proszę o radę, bo chcę zrobić próbę przed świętami 😉 pozdrawiam 😉

ania
ania
10 lat temu

Witam, czy ta czekolada ma być ciepła dopiero co rozpuszczona? Bo boję się o zakalec, a ile tego kakao można dać zamiast czekolady? Pozdrawiam

ania
ania
9 lat temu
Reply to  Asiek

bardzo dobra, zrobiłam z czekoladą i skórką pomarańczy. malutki zakalec na ciemnym cieście bo nie podzieliłam na równe połowy. zrobię teraz z kakao bo nie trzeba się bawić z rozpuszczaniem:P dziękuję za przepis i radę 😀

Pyszna Pasja
10 lat temu

Miała być na niedzielę a była wczoraj – i tylko wczoraj bo szybko zniknęła. Pycha: Takie domowe, nie wymyślne ciasto :). Dziękuję za przepis 🙂

Pyszna Pasja
10 lat temu

Asiek, a ile dać kakao jeśli chcę tak tradycyjnie, zamiast czekolady?

Pyszna Pasja
10 lat temu
Reply to  Asiek

ok, dziękuję :). Pewnie na weekend ją zrobię. Pozdrawiam serdecznie, Edyta 🙂

Przemo007
Przemo007
11 lat temu

Babka upieczona i skonsumowana. Prędkość jej znikania z talerza jest wprost proporcjonalna do smaku- rewelacja !!!!

Moi Lolita
Moi Lolita
11 lat temu

Po dodaniu mąki też tak wyglądałoo. Wyszedł zakalec.. Nie wiem czemu. 🙁

Moi Lolita
Moi Lolita
11 lat temu

Zaczęłam robić, aż nagle masa wyglądała tak jakby się zważyła. Co zrobiłam źle?

flowerek
12 lat temu

Jaka piekna i jaki cudowny wzorek. Nie to co u mnie ;)Pozdrawiam slonecznie:)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Piękna Baba! A ta polewa!!! Ze względu na baby uwielbiam Wielkanoc;)

AniaM
AniaM
12 lat temu

Idealna, chociaż dałam tylko jedna czekoladę a to chyba mnie niz w przepisie!!! Fantastyczna, dzis zabieram się do orzechowej!