Babka marmurkowa

4.71 avg. rating (94% score) - 14 votes

Bardzo ją lubię. Kojarzy mi się z domem i ciepłem…  Jest taka zwykła. Nie przekombinowana. Po prostu  idealna. W oryginalny przepisie mojej Mamy było kakao, które zastąpiłam czekoladą. Moja propozycja na Wielkanoc.

babka marmurkowa

Składniki:

  • 225g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać z solą. Masło ubić na białą, puszystą masę (ok. 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (ok. 2 minuty). Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Następnie dodawać na przemian mąkę z mlekiem i dokładnie zmiksować. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać roztopiona czekoladę i wymieszać.
Formę keksówkę* o wymiarach 30×12 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę jasne i ciemne ciasto. Po wyłożeniu ciast do foremki widelcem lub długim patyczkiem zrobić zygzaki.
Piec w temperaturze 160°C przez ok. 70 – 80 minut lub do suchego patyczka.
*Piekłam  60 minut z połowy porcji w małej formie na babkę z kominem.

 

babka marmurkowa

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na różne okazje, Na Wielkanoc i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

21 odpowiedzi na „Babka marmurkowa

  1. avatar Magda pisze:

    Witam 😉 chciałabym upiec ta babkę, tylko zastanawiam się w jakiej formie ją upiec. czy może być forma na babkę z kominem o średnicy 23cm czy lepiej w keksówce o dł. 35cm? jak Pani myśli, czy w tej formie na babkę zmieści się cała porcja, czy lepiej zrobić z połowy? 😉 proszę o radę, bo chcę zrobić próbę przed świętami 😉 pozdrawiam 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Wydaje mi się, że się nie zmieści, ja robiłam z połowy porcji w małej formie z kominem (21cm średnica). Keksówka chyba będzie ok, tylko musisz pilnować czasu, bo nie wiem, czy przypadkiem się nie upiecze szybciej.

  2. avatar ania pisze:

    Witam, czy ta czekolada ma być ciepła dopiero co rozpuszczona? Bo boję się o zakalec, a ile tego kakao można dać zamiast czekolady? Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Czekolada powinna być lekko przestudzona. Może być letnia, ale nie gorąca. W tej babce jeszcze nigdy mi nie wyszedł zakalec. Zamiast czekolady dałabym 1,5 łyżki kakao.
      Pozdrawiam.

      • avatar ania pisze:

        bardzo dobra, zrobiłam z czekoladą i skórką pomarańczy. malutki zakalec na ciemnym cieście bo nie podzieliłam na równe połowy. zrobię teraz z kakao bo nie trzeba się bawić z rozpuszczaniem:P dziękuję za przepis i radę 😀

  3. avatar Pyszna Pasja pisze:

    Miała być na niedzielę a była wczoraj – i tylko wczoraj bo szybko zniknęła. Pycha: Takie domowe, nie wymyślne ciasto :). Dziękuję za przepis :)

  4. avatar Pyszna Pasja pisze:

    Asiek, a ile dać kakao jeśli chcę tak tradycyjnie, zamiast czekolady?

  5. avatar Przemo007 pisze:

    Babka upieczona i skonsumowana. Prędkość jej znikania z talerza jest wprost proporcjonalna do smaku- rewelacja !!!!

  6. avatar Moi Lolita pisze:

    Po dodaniu mąki też tak wyglądałoo. Wyszedł zakalec.. Nie wiem czemu. :(

  7. avatar Moi Lolita pisze:

    Zaczęłam robić, aż nagle masa wyglądała tak jakby się zważyła. Co zrobiłam źle?

    • avatar Asiek pisze:

      Pewnie już za późno, ale po dodaniu mąki powinno wszystko być ok. Czasem przez zbyt długie miksowanie po prostu tak wychodzi, ale nie ma to wpływu na ciasto po upieczeniu.
      Pozdrawiam, da znać, czy się jednak udało:)

  8. avatar flowerek pisze:

    Jaka piekna i jaki cudowny wzorek. Nie to co u mnie ;)Pozdrawiam slonecznie:)

  9. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Piękna Baba! A ta polewa!!! Ze względu na baby uwielbiam Wielkanoc;)

  10. avatar AniaM pisze:

    Idealna, chociaż dałam tylko jedna czekoladę a to chyba mnie niz w przepisie!!! Fantastyczna, dzis zabieram się do orzechowej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *